Mitt skrivprojekt (Dag 11-22)

 

Camp Nanowrimo April 2020
Mål: 25.000 ord i April
Delmål: ca 833 ord per dag
Vad? Jag fyller i med text till min skiss#2
av ”Asimov Project”
Antal sidor vid start: 24 sidor
Min önskan om antal sidor vid avslut: 48 sidor

Wish me luck!

___________________________________ 


Dag 11
Antal skrivna ord: 1103

Jag skrev på en av mina antagonister och jag märkte att här kunde jag fylla på hur mycket som helst så orden kom loss väldigt bra idag. Tiden försvann helt enkelt. Sweet!Dag 12
Antal skrivna ord: 1340
Jag satt inne i vardagsrummet och skrev för en gång skull. Jag brukar oftast sitta inne i köket och skriva på min laptop, men nu ville jag ha lite miljöombyte.
Om det inte hade varit corona-kaos nu : så hade jag kanske testat sitta på biblioteket nån dag eller på ett cafe, det hade varit mysigt, men nu blir det mestadels hemma.

Lite imponerad över att jag inte skrivit så mycket för hand ännu, vilket jag oftast brukar göra.
Men så går det ju snabbare att bara ha allting i datorn också ifall att.
Idag så hade jag ännu en scen där jag kunde slänga in lite mer detaljer och händelser: så det var inga problem idag heller att få ihop text.

Jag försökte att inte räkna ord för tidigt (som jag gör i dokumentet på datorn, för det hade ju varit jobbigt att räkna alla orden själv). Men ja, det var dagens taktik!
Att skriva ett tag och inte stanna upp för att kolla ord för snabbt. För nu vet jag på ett ungefär att det blir 1 sida och lite till per dag om jag fortsätter i den här takten.


Men dagens skrivna ord var faktiskt rekord hittills för min del i alla fall
och det känns väldigt bra! Jag skrev också mellan 9-10 på morgonen och det är också helt fantastiskt.
Att få det gjort så tidigt under dagen.


Dag 13
Antal skrivna ord 1218

Idag så blev det lite knepigt. För jag befann mig på en scen som jag inte riktigt visste hur jag ville utveckla. Så istället för att skriva detaljerat vad som händer storymässigt, så skrev jag mer tankar som jag själv som skribent har kring vad som egentligen ska hända i kapitlet.
”Skulle det här fungera” eller ”det här”.

Jag skrev lite kring hur jag ser det i huvudet, men jag skrev alltså inte klart själva händelsen i just det kapitlet. Men jag hann med ett till kapitel också på den här skrivtiden: så då fick jag in mer ett händelseförlopp som jag utvecklade mer. Så jag fick in lite av båda.

Första scenen jag skrev idag kändes såklart OH SHIT VAD HÅLLER JAG PÅ MED och sen den andra kändes OKEJ, MEN HÄR HAR JAG HYFFSAT KOLL PÅ VAD SOM HÄNDER.

Dag 14
Antal skrivna ord: 1084

Jag fick ut mer backstory. Orden flöda på bra.


Dag 15
Antal skrivna ord: 1420
Samma som dagen innan fast med andra karaktärer. Försöker intala mig att jag kommer klara det här. Känns mer som att jag behöver jobba på att hålla mina skrivrutiner vid liv.


 Det som är ljudblått är mitt mål jag satte och det mörkblå är det som jag skrivit under eventet.

 

Dag 16
Antal skrivna ord: 1082
Jag hade flera hål som jag kunde fylla idag och det gick rätt snabbt, men jag hade små tillfällen då jag kunde stanna upp och tänka igen: för det fanns ord som kunde passa in, men så hade jag noll koll på vilka ord det var jag sökte - men ja, nån sorts text blev det ju i alla fall.
Dialog skulle jag till exempel behöva jobba mer med.

Dag 17
Antal skrivna ord: 919 ord för hand och 1352 ord via laptop
Idag så valde jag att skriva karaktärsfakta lite vid sidan av.
Samtidigt så hade jag en ”writing-sprint youtube-video” påslagen i bakgrunden också skrev min sambo också vid andra sidan av soffan.
Jag delade upp lite av tiden så jag hann även skriva en del på datorn. Man fyller i där det känns som att det fattas nånting också klurar man på vilka relationer alla har, vad allas mål är, vad de har för intressen om man bortser från min story i övrigt. Om det finns nånting som har betydelse för storyn. Lär känna mina karaktärer. Så det gick väldigt bra idag och jag upplevde att skriv-tiden gick fort.

 Jag skriver medans jag har Kate Cavanaugh´s livestream på i bakgrunden. Dag 18
Antal skrivna ord: 1038
Laptop igen i vardagsrummet. Av någon anledning så upplever jag att skrivandet går mycket snabbare när jag sitter där. Med en fleecefilt kring benen, kanske nått att dricka ibland (fast inte just idag, men andra dagar). Idag så skrev jag vidare på några scener.
Jag kände att vissa situationer i min text känns lite ”what the hell am I doing”, men jag skriver ut det som det blir ändå.
Idag så nådde jag mitt personliga mål som jag skrev om i början!Alltså att jag ville ha 48 sidor, att det skulle kännas bra (för då betyder det att jag dubblerat min mängd text sedan jag började Camp Nanowrimo!).
Det kommer bli mer än 48 sidor vet jag redan nu ; om jag fortsätter hålla skrivandet på den här nivån. Det känns riktigt kul och jag är glad att jag fortsätter.

Dag 19
Antal skrivna ord: 1166
Jag skrev en hel del dialog idag för jag kände att jag fick ut mer text på det sättet. Jag känner mig fortfarande rätt osäker på dialog och det är klart att där finns tankar kring att ”tänk om läsaren skulle tycka att alla karaktärer låter likadana”. Men jag kan ändå tycka att mina karaktärer ändå är rätt så olika - så jag hoppas bara att läsarna tycker det också.


Dag 20

Antal skrivna ord: 1327

Nu börjar det kännas att jag börjar få ”slut på text”, men att jag ändå fyller i där det behöver fyllas och ibland kunde jag skriva om lite också - för att se om det skulle fungera bättre. Är fortfarande mycket osäker på mitt slut. Jag skrev tidigare ett alternativt slut, men jag är inte riktigt nöjd med det. Så det är något jag kan jobba mer på senare. Jag är nog någonstans mitt i berättelsen skulle jag säga och att jag antagligen kan tillföra en bättre början av mitt projekt. Men som sagt, ingen brådska. Det är bara bra att jag känner till det. Jag får helt enkelt skriva tills jag kommer fram till att att wow, nu har jag fått ut det jag vill av min berättelse. Tålamod!

Dag 21
Antal skrivna ord: 895.
Idag tog det verkligen stopp! Jag skrev så mycket jag kunde (vilket inte alls blev mycket på datorn) så då bytte jag taktik och jag skrev i en skrivbok istället. Allt från att skapa mindmaps och greja också gjorde jag en slags tidslinje: som jag hoppas kunde hjälpa mig att se vad som egentligen händer under varje kapitel. Jag skulle gissa på att mitt stopp beror på att jag börjar tömmas på idéer kring hur jag ska fortsätta. Så nu blev det mycket ”writers notes” för min del.


 Här var det inte långt kvar till mål! Dag 22
Antal skrivna ord:681 för hand

Idag ”vann” jag Camp Nanowrimo.
Jag har nu nått mitt mål på 25.000 ord.


Det blev totalt 54 sidor. Jag började med 24 sidor och den här månaden av skrivande gav mig 30 sidor till! Så himla nice. Jag känner mig ganska slutkörd redan nu, haha. Men tänk då på de som försöker sig på 50.000 ord. Jag blir så nervös i den tanken, hur mår dom nu?


Visst, jag själv kände att jag klarade av 25.000 ord redan 1 vecka innan Camp Nanowrimo ens är slut och att jag ibland kan tänka att ” har jag gjort det för enkelt för mig som bara skriver 25.000?”.
Men nu var det ju som så att jag är nybörjare på just nanowrimo överhuvudtaget: så då känns det fel av mig att tänka på att jag borde gjort bättre ifrån mig. Jag satte ett mål. Jag visste inte för en månad sedan om jag skulle klara 25.000 ord.

Men idag vet jag att det går att skriva på en månad och jag har fått prova på hur det fungerar.

Jag ska vara riktigt stolt över mig själv och jag är tacksam över den hjälp som camp nanowrimo faktiskt har gett mig. Jag får peppande mail från dem dagligen på mailen.
Jag har upptäckt en bra statistik som visar på hur det går i mitt projekt.
Jag tillät mig själv att skriva vad som helst: huvudsaken att det jag skriver har fokus på just Asimov Project.Här kommer mina för och nackdelar med min första upplevelse av Camp nanowrimo

+ Statistiken har hjälpt mig mest av allt!
Här kunde jag se hur mycket jag behövde skriva för att fortfarande hålla mig inom målet.
Jag kunde få reda på hur mycket jag behövde göra för att bli färdig mitt projekt om jag fortsätter hålla samma takt. Jag fick skatta hur jag kände under processen, vilka tider jag mest skrev, hur många ord i minuten (!) jag skriver, hur många procent jag har kvar på projektet.
Vart jag skriver någonstans mest.
Alltså bara det där lilla, kan göra så mycket! Sånthär går jag verkligen igång på!


+ Jag har sett att det ska finnas olika forum på Camp nanowrimo. Nu var jag lite blygsam inför att gå med i något (jag är trots allt en fobisk person och måste exponera mig för lite i taget), så istället för att hänga där i forumet så gick jag istället med i Camp nanowrimo-grupper på facebook.
Jag har även där lite andra författar-grupper som jag kollar in ibland när jag vill se hur andra gör eller hur deras process ser ut.
En bekant har sagt till mig att jag kan ta lärdom genom att se hur andra skriver och det är lite så jag tänker när jag gör detta. Dessutom har jag upptäckt livestreams där just skrivande är i fokus också! Så känner jag mig vilsen, så kan jag kolla in det!


+ Jag upptäckte att jag var mer kreativ på morgonen!
Jag har alltid sagt att jag är en nattuggla (och jag är det fortfarande på sätt och vis).
Jag var inte beredd på att jag faktiskt fick ut mer text på förmiddagen än andra dagar. Så det var något nytt man lärde sig om sig själv!
Sen också att jag behövde inte spendera så mycket tid vid skrivandet heller varje dag om jag inte ville, för att ändå nå mitt mål. För min del räckte ungefär 1 timme och thats it. Men det är klart, andra dagar ville man skriva lite mer än så och då gjorde jag det om jag kände att jag orkade.
Jag hade också regler för mig att tar det stopp och jag känner att jag inte får ut mer idag, då får jag sluta.
Så jag lyssnade mycket på min kropp också.

 
-  Jag kan förstå att räkna ord: det ger en verkligen bra koll på hur mycket man skriver och att man gör progress i skrivandet. Men det finns såklart nackdelar också.
I början var jag rätt wow det här fungerar ju jättebra. Det negativa för min del var att ha koll på alla orden och räkna... vilket gav mer energi till saker som inte var så intressant att fokusera på egentligen.
Men eftersom nanowrimo håller koll på det sättet så var jag ju redo att prova såklart. Jag skulle fortfarande delta även om de räknar ord också.
Men personligen tycker jag att det är fruktansvärt tråkigt.


- En vecka in på nanowrimo; där kände jag att jag svävade i något slags..känsloläge?
Då var det extra jobbigt för mig att skriva. I och med att jag har författardrömmar men så har jag inte byggt upp en rutin för att fortsätta jobba för det så var det säkert något i egot eller kroppen som blev ”vad håller du på med, ska du verkligen hålla på med det här”.
Det var en slags trötthet, samtidigt som man mådde lite dåligt psykiskt också. MEN jag höll mig ändå till skrivandet. Såg till att det hände även fast det var jobbigt. För jag hade ju som sagt inte jättehöga krav på mig själv. Och hur gick det senare?
Såklart jag trotsade egot och fortsatte ändå. Sen så var det tyst i mig och då fick jag skriva ut allt jag fick ur mig. För en timme om dagen är ju ingenting egentligen.
Så ju tystare det blev i mig, desto bättre mådde jag av det jag fick ut. Det kan ha varit så mycket skitsnack, men då fick det vara det i texten. För det var inte negativitet som var mitt fokus.
Det var att få ut så mycket text som möjligt. Texten ska ändå få mogna till sig också kommer jag återupptäcka den senare.


- Sen det där vanliga: att man jämför sig med andra. Alltså det måste vara nån jävla på-och-avknapp man har i hjärnan. Jag skulle nog säga att 85% av tiden var jag fokuserad på mitt projekt, att det är under mina omständigheter och sånt. Men närmare slutet av Nanowrimo märkte jag att så fort någon nämnde att hen skriver 50.000 ord under den här månaden....så börjar man själv oroa sig över om det jag själv gjort bara var en skitsak i hela universum.
Även fast jag vet att det inte är någon ide att oroa sig och jämföra sig , så gör man det ändå. Och då blir man så jäkla förbannad bara. Mest på sig själv.
Men nu har jag andats ut lite nån dag utan att skriva , så nu försöker man tänka inåt sig själv och liksom acceptera att alla har sina processer och alla gör sitt bästa oavsett om man skriver lite eller mycket text under det här eventet. Alla som deltar älskar att skriva och jag kan inte göra någonting åt att jag inte idag tar steget att skriva 50.000 ord.
Det kommer säkert hända så småningom om jag fortsätter att acceptera mig själv som författare. Men idag är 50.000 ord inget realistiskt mål för mig. Jag måste ta babysteps som sagt och det är okej.

Nu har jag tagit nån dag ledigt från att skriva: då jag märkte att jag blev smått slutkörd.
Jag tänkte först om jag skulle fortsätta räkna ord och se hur mycket jag verkligen kan skriva under Camp Nanowrimo: kan det bli mer än 25.000 ord?

Men ärligt talat. Jag orkar inte mer just nu.
Jag har nått mitt mål
och det var det jag ville få ut av eventet.

Jag får helt enkelt ladda batterierna. Ett till Camp nanowrimo-event kommer ske i Juli (har jag för mig). Så känner jag för det så deltar man nog igen, men antagligen med ett annat projekt. Vi får se hur det går helt enkelt.

Jag skulle säga att Camp Nanowrimo är ett peppande och bra initiativ för att samla världens skribenter att jobba kring sina mål och drömmar. Jag har bara positiva saker att säga om det här.Men också en annan bra grej man kan tänka på innan man deltar (enligt min nyfunna erfarenhet)


* Var inte för hård mot dig själv. Jag behövde till exempel dela upp i delmål. Jag hade till och med skrivit en målsättning som hänger på kylskåpet, innan jag beslöt att delta i eventet.

* Sätt rimliga mål. Jag visste inte om jag kunde skriva 25.000 ord. Så det var det jag ville upptäcka under månaden. Det visade sig vara ett milt mål om man klarar att skriva 1+ timme om dagen .

* Få in rörelse och meditation & nöje emellanåt. Meditation gör mig fokuserad i att känna inom mig själv, att acceptera allt omkring mig. Sen har vi rörelse som gör mig mer modig, pigg och alert efteråt. Sen också att inte bara skriva utan göra annat man tycker om. För min del blir det antingen läsa, tvspel, anime med mera.

* Orkar du inte mer, gör något annat. Stäng av datorn. Släpp pennan. Jag hade fortfarande min story i hjärnan dagligen. Det är något i hjärnan som jobbar. Det kanske släpper nästa dag eller om en stund.

* Glöm inte bort att äta och dricka. Det märkte jag speciellt i slutskedet: att jag kunde skriva så länge att jag förlorade uppfattning om tid och rum. Speciellt mina mat-tider blev konstiga så jag fick ont i magen emellanåt. Inget jag rekommenderar. Ta hand om dig!
Tack för att du läste ända till slutet! Har du deltagit i Nanowrimo eller Camp nanowrimo? Hur gick det för dig? Känner du igen dig i något av det jag skrivit? Låt mig höra era upplevelser kring eventet. Ha det bäst och på återseende i nästa inlägg! Med vänlig hälsning Natsumisan


Visa fler inlägg