Lästa böcker: Januari 2020


Bättre sent än aldrig. Jag har inte haft tillfället att skriva/blogga i och med psykisk ohälsa.
Men i skrivande stund känner jag att jag kan få ut ett inlägg som egentligen skulle ha kommit upp i Januari i alla fall. Vi rivstartar månaden med Manga och betar av lite böcker som stått i hyllan ett bra tag.

Välkommen till ”Lästa böcker”, detta nya årtionde.


Vi börjar med MANGA

Jag läste volym 3-10 av ”Akame ga kill”.
8 volymer totalt i Januari med andra ord. Jag har en mangautmaning på gång och det är att jag ska läsa en hel serie. Om jag håller mig till planen så blir jag färdig i Februari. Jag har blivit ganska besatt. Det väntade jag mig inte. Men det är härligt med känslan av flow.

Sen så läste jag en japansk manga som jag inhandlade på loppis förra året. あまいあまい恋をせよ (Amai Amai Koi wo Seyo) av Misaki Gotou. Tre berättelser som behandlar kärlek på sätt och vis. Jag läste boken i träningsyfte av språket, jag förstod inte allt MEN det är meningen att jag ska fortsätta läsa och utveckla ”mitt flow” i texten. Jag blir bara glad när jag ser meningar som jag förstår. Jag kommer som sagt att läsa om igen senare men då med ett mer fokus på ord och så vidare. Amatör, I know. Men så gör jag.

Månadens bokcirkelbok: Guldkompassen (Philip Pullman). Just nu läser vi i bokcirkeln ”Den mörka materian”. Jag visste verkligen ingenting om dessa böcker innan, men jag godkände mina medläsares val av bok för ”why not”, jag upptäcker något nytt. Jag hade svårt för den i början, de 200 första sidorna, men sen så börja det bli bättre tyckte jag. Antingen tyckte jag att starten var meeh eller så är det bara jag som inte är van vid den här världen i början som gjorde det jobbigt. Den hade sina ups and downs när det gällde berättandet, karaktärer etc men annars var det läskigt hur lik den här berättelsen är min egna som jag håller på och skriver just nu. Det kan man ju se som något positivt med: att jag kan ta lärdom av det jag läser och se hur någon annan gjort.

Jag läste ut min vän´s rekommendation/utlån till mig: Mystik på svenska teatrar : nutida skrock och upplevelser (Cardell/Martinelle). Den beskriver ett antal teatrar runt om i Sverige och sen så finns intervjuer med skådespelare/folk som jobbar på teatrar i övrigt angående spöken och ja... upplevelser man har haft. Tycker man om teatrar och spökhistorier så är den här boken för dig.

Månadens TBR-bok: Monkey´s with typewriters (Scarlett Thomas). Jag berättade tidigare att jag 2020 kommer att inkludera en TBR-bok i månaden, för att få mer böcker i min bokhylla utläst. I januari så valde jag Monkeys with typewriters för jag kände att den hade väntat länge nu. Också var jag på ett skriv-humör och ville få mer inspo kring skrivandet. Jag tyckte att det fanns små guldkorn i den här boken: men annars var den inte till så stor hjälp för min del: då det kändes som att jag upprepade mig hela tiden. Kanske var det saker som jag redan läst om och som inte var något nytt för min del. Jag tycker annars om de små appendrix i boken som beskrev saker på ett bra sätt. Det kanske man kommer kolla tillbaka på. Jag skulle rekommendera Monkeys with typewriters om du är nybörjare, den hade kapitel som teori och praktik vilket är jättebra , men för min del blev det som sagt för mycket samma saker om igen.

Och slutligen: Hudbibeln (Johanna Gillbro)
Jag skrev en utmaning till mig själv att ”läsa en bok om HÅR eller HUD”. Det är helt enkelt ingenting som jag brukar läsa om. Och så fort som jag fann Hudbibeln så visste jag att ”den får det bli”. Jag upplever boken lite som ett lexikon med fakta om hudens funktion och sånt men där finns också författarens egna kommentarer kring vad man tycker om hudvård och hur man tänker kring ämnet.
Jag säger såhär. Jag är glad att jag har läst den, för jag vet nu var det finns en bok när jag vill läsa mer om problematik med huden. Jag tror definitivt att folk som är mer inne i hudvård och sånt, ni kommer verkligen att uppskatta denna! Vad jag också tyckte mycket om med boken var att man berättade om vad man ska titta efter i hudkrämer! Vad saker och ting betyder, i miljösynpunkt och sånt. Det är jättebra!


Sådär! Det var alla böcker jag läste i Januari. Har ni läst några bra böcker den här månaden? Har ni haft en bra start på nya läsåret? På återseende i nästa inlägg. Med vänlig hälsning Natsumisan