Hur jag hanterade BOKREA

 
Jag kollade upp allting i bl.a Bokus, Adlibris, Cdon, SFbokhandeln etc.
Antingen skriver jag ner alla titlar som tilltalade mig, även de som bara tilltalar lite, jag skriver rubbet
eller så gör jag collage i telefon eller på datorn; av de titlar jag lockas av.

Sen så kan man kolla upp varje titel: finns de på bibblan?
Är det någon bok som funnits i en EVIGHETSLISTA som är prio1
eller är resten eventuella spontanköp?
Kan du hitta dessa på andra ställen?
Storytel? Nextory?


Eller så kan man göra såhär
Skriv alla boktitlar som du är intresserad av ...gör lite space emellan för du ska skriva både över och under titeln.
Sen överst kan du skriva VARFÖR DU VILL HA DEN och under rubriken så skriver du EN ANNAN LÖSNING eller vad du nu vill.
Om man gör såhär någon vecka senare; då kanske man har ett annat svar: eller så kanske man till och med har tappat suget på att köpa den där boken.

Det här brukar jag göra när jag vill se framför mig vilka tankar jag har kring varje bok och om det är värt att satsa eller vänta, eller finna andra lösningar.

 Här är ett exempel på det jag pratade om, men just här skrev jag om andra böcker.


Oftast när jag går på bokrean och är oläst på vad som finns: Då blir jag lätt överväldigad och bokrean kan mer bli något ångestfyllt. Det blir så mycket att välja och man kanske inte alltid har råd. Så iår var jag mer påläst några veckor innan. Jag visste vilka böcker jag var ute efter och jag kände att jag var mer imun inför eventuella spontanköp. Visst, det kom fram någon överaskningsbok! men då får man stanna till och tänka hur viktig den är här och nu. Har den legat i EVIGHETSLISTAN så är det okej (tycker jag).


Sen så kan man också tänka: Av det som jag har sparat i "böcker jag vill köpa inom snar framtid"-lista, vare sig det gäller nyreleaser eller annat; Hur viktig är då bokrea-böcker i jämförelse med den smak som DU verkligen har?  Är då bokrea bara en distraktion; för de böcker som du egentligen hade kunnat skaffa?
Jag tillexempel vet att när jag inte handlar loppis eller reaböcker så kan mina böcker kosta upp till 300-500 (jag har både en dyr och billig boksmak). Jag provade för nått år sedan: att beställa en av de dyrare böckerna som jag ville läsa: för att se om det ens var värt det. Jag kom fram till att det är det! Jag har inte alls varit besviken på någon bok som jag betalade dyrare för. Det beror helt och hållet på hur man prioriterar och hur mycket plats man har i bokhyllan. Eller så välkomnar man alla böcker till sitt mysiga hem. Har man en egen inloggning på adlibris så kan man hålla koll på nya releaser och man kan samla böcker i en egen önskelista. Den brukar jag använda väldigt ofta och där finns böcker jag är intresserad av eller så tar man bara bort med tiden. Men det är ett bra sätt att hålla alla böcker man suktar efter på ett och samma ställe.
Annars har jag också en såndär "my reading life in lists"-bok där jag samlar boktitlar eller författare jag är intresserad av att läsa.

 


Med det här inlägget så säger jag inte
"köp inte böcker" eller "köp mindre böcker".
Jag bara reflekterar kring hur jag själv har gjort, speciellt om man haft det dåligt ställt eller hur man kan tänka annorlunda och vilka prioriteringar man har. Jag vet att jag är en person som läser mycket olika genrer och man kan inte äga alla böcker på en och samma gång (eller kan kan man väl, men ni fattar)....det blir ju så (nu för tiden) att jag hellre köper böcker som jag har läst från bibblan/storytel/annat innan: än att köpa böcker direkt. Gör man tvärtom så är det absolut inget fel med det heller (för det gör jag också ibland, speciellt med titlar som jag inte kan hitta någonannanstans), man får göra precis hur man vill! 
Hur hanterade ni bokrean?
Fanns där böcker som ni länge längtat efter?
Vad tyckte ni om utbudet?
Handlade ni online eller i butik? På återseende! / Natsumisan 


Kommande inlägg:
Min första bokhaul 2019
#1 - - Hanneles bokparadis:

jag planerar inte i förväg, hittade några:
http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/02/mina-bokreafynd-2019.html

Svar: Intressanta fynd du gjort och det var kul att läsa lite kring bakgrunden till inköpen med ;) Jag äger också den där Max Tegmark-boken du köpt till maken (men den är ännu oläst för min del).
Andra titlar du hade som jag fann intressanta är "Organisera och förvara hemma", så den blir nog ett framtida bibliotekslån för min del. Tack för att du delade med dig av ditt blogginlägg.
Natsumisan

#2 - - Vargnatts bokhylla:

Hittade några stycken! :) Och handlade såklart i butik, jag jobbar ju där så det är lätt och smidigt att handla efter jobbet :P

Svar: Jag såg din senaste bokrea-haul på Youtube, du är så härlig och kreativ ^^ Jag handlar också helst i butik , men ibland så kan det finnas andra deals online också: som man inte kan motstå ibland.
Jag förstår det, var det full rulle hos er på jobbet? ;)
Natsumisan

#3 - - Vargnatts bokhylla:

Åh tack! :D Haha ja det var fullt upp! Man var lite slut i skallen sen men det var kul :D