Böcker jag har fler än ett exemplar

 
Titeln säger allt. Låt oss glo på böcker!


 


Harry potter och fenixordern av J.K Rowling
Min första kontakt med boken:  Så fort böckerna släpptes köptes de hem i familjen. Det var antagligen en trend i t.ex skolan och bland vänner att man läst Harry potter, obviously.
Varför äger jag den? Harry potter är en "nutida litteraturskatt" och jag läser den i en bokcirkel just nu. Nu råkade vi helt enkelt ha engelska versionen också då sambon hade den när han flyttade in till mig. Vi äger dock inte alla böckerna. 
Gör ni det? Vilket format/språk/förlag/etc? Vad tycker ni om de nya svenska omslagen?


 


Writing down the bones av Natalie Goldberg

Min första kontakt med boken:  Jag läste en kurs i Kreativt skrivande A på högskolan och en av böckerna som ingick i kursen var just denna!
Varför äger jag den? Det här är en bok som jag skulle kunna läsa om fler gånger. Först så köpte jag den engelska versionen till pojkvännen i födelsedagspresent, men sen så fann jag även den svenska versionen i jättefint skick på loppis, så då kunde jag verkligen inte lägga ifrån mig den. Jag tycker att alla som skriver skulle få mycket pepp och inspiration av den här boken! Den ger nytt liv till mitt skrivande och jag kan alltid återkomma till den när jag behöver en hjälpande hand.

 


Böcker av Paulo coelho

Min första kontakt med boken: På nån svenskalektion i gymnasiet så fick vi i uppgift att läsa Alkemisten , skulle ha ett bokprat och redovisa efter nån vecka. Jag var den enda i klassen som hade läst den utan problematik och kunde redovisa: då resterande kände att boken var för svår att förstå eller annat. Jag själv välkommnade Coelo´s böcker in i mitt liv efter det och jag var så glad över den nya författarupptäckten! Jag är så tacksam över den här "tvångs-läsningen".
Varför äger jag den? Jag har sjukt många Coelho böcker i min samling (men inte alla). Det fanns en tid då jag verkligen ville ha ALLT (Inte bara inbundna, men även pocket) så det är inte så konstigt att jag har en del dubletter här. Idag så är jag mer att "det räcker med en bok" men om jag känner för det så kommer jag nog ändå fånga upp några fina exemplar om de kommer upp på loppis. Att ha olika format i det här fallet känns bra för då kan jag ha en i väskan och en i ett annan del av lägenheten!

 


Animal farm av George Orwell

Min första kontakt med boken: Jag såg att youtubern Ariel Bissett pratade mycket om den här boken: att det var hennes favoritbok och då blev jag nyfiken!  Det började som ett bibliotekslån; till att jag än idag kollar andra fina exemplar på loppisar. Nu kan jag ha bokcirkel av den här också om jag skulle vilja det.
Varför äger jag den? Jag fastnade för storyn, den stack ut och fascinerade mig. Och det är klart att flertalet böcker är "coverbuys" men dom är små böcker och tar inte mycket plats!


 


Sonja Åkesson dikter

Min första kontakt med boken:
Jag läste Sonja Åkessons dikter under gymnasietiden. Inget speciellt skolarbete, utan jag själv läste mycket poesi på fritiden. När jag började högskolan och läste litteraturvetenskap så skulle vi såklart gå igenom nån enstaka dikt och diskutera den.
Varför äger jag den? Den stora inbundna handla jag för en dyr slant för jag var desperat och ville ha samma fina som jag såg någon talade om på ett tvprogram. För att sen någon månad senare hitta en i annat inbundet format för ynka 25 kronor. När jag såg den där billiga första gången så lämnade jag den och sen kunde jag inte släppa tanken om den. Så nån månad senare då jag dök upp i samma loppis igen så såg jag att den fortfarande (!) var kvar! Och då passade jag på att köpa den också. 


 


Böcker av Berny Pålsson

Min första kontakt med boken: Jag läste om boken och författaren i en FRIDA-tidning (har jag för mig det var) när boken var aktuell. Så när den kom i pocket köpte jag hem den.
Varför äger jag den? Jag har inbundet och pocket på båda böckerna. Sen så var det nån gång jag var med och läste upp dikt på bibblan : så fick jag välja en bok som tack för deltagandet. Också såg jag EN TILL pocketversion så då blev det den! Man kan aldrig ha för många, haha. Jag har läst ( i alla fall vingklippt ängel) så många gånger och det var en självklarhet att jag ville samla både inbundet och pocket i det här fallet. Hennes sätt att skriva fångar min uppmärksamhet. 
The otaku encyclopedia av Patrick W Galbraith
Min första kontakt med boken: Random sökning på adlibris hemsida: jag sökte efter författare som skriver om otaku-termen, upptäckte då även utrycket Asian studies. Sökte mycket på anime, manga-relaterade böcker helt enkelt.
Varför äger jag den? Idag har jag 2 exemplar, men det beror mest på att jag hade lånat ut mitt första exemplar och sen tog det en evighet att få tillbaka boken - så jag var rädd och övertygad om att jag inte skulle få tillbaka den. Det hade gått några år. MEN så fick jag hem den en dag och då hade jag redan köpt en ny, fast jag är ändå så glad nu att jag har två versioner ifall jag skulle tappa bort en annan. Han som skrev boken kom att bli en av mina favoritförfattare när det kommer till anime/otaku/Japan-relaterade ämnen. En annan favorit som han skrivit heter The Moe Manifesto som jag också (aldrig vill sluta) att rekommendera!


 

Karin Boye
Min första kontakt med boken: Litteraturvetenskap på högskolan, men sen så vill jag läsa mer Boye när jag kan och har lust till det. Jag har en bok från loppis; som innehåller samlade dikter, Varia och Kallocain. Sen så kunde jag inte låta bli den där nya pocketutgåvan av Samlade dikter. Jag tycker också mycket om omslaget till Kallocain av Trut publishing! Älskar deras pocketböcker.
Varför äger jag den? Förra året läste jag Johan Svedjedals "Den nya dagen gryr" som handlar om Boye. Trots att det tog lång tid för mig att läsa den; så uppskattar jag ändå det jag läste och fick lära mig om fler personer som levde på den tiden: Pär Lagerkvist, Harry Martinsson, Selma Lagerlöf och så vidare (jag samlar böcker av dom också ibland vid jämna mellanrum). Jag vill läsa mer Boye helt enkelt. 


 


BONUS! Nu har jag lagt undan böckerna så orkade inte fota alla i den här kategorin, men jag vet att vi har två exemplar av Carrie (Stephen King) och 3 exemplar av Brott och straff (Fjodor Dostojevskij) också.
Carrie ägde jag innan på engelska under gymnasietiden, och sen fann vi en på svenska på nån loppis. Brott och straff hade jag ett eget exemplar när jag läste litteraturvetenskap (men tyckte min bok hade tråkigt omslag och för liten text) så handlade annan utgåva på loppis och sen när min sambo flyttade in så hade han också en egen utgåva ( i och med att vi studerade på samma program, dock studerade vi olika inriktningar: men första året så hade alla samma slags studier). 
En annan bok jag glömde fota var Skullduggery Pleasant (Derek Landy) för där har vi en bok som innehåller bok 1 och 2 på engelska också har vi bok 1 och 2 även på svenska. 
 
Har ni fler exemplar av samma bok? Vilka och varför?
Eller tycker ni det är onödigt med flera böcker av samma titel?
Diskutera gärna i kommentarerna ;) jag är nyfiken att höra
vad ni tycker.
#1 - - Vargnatts bokhylla:

Jag har alla Harry Potter-böcker på svenska i originalutgåvan och sen håller jag på att samla de illustrerade versionerna också :). Sen har jag två utgåvor av Svindlande höjder, en i pocket och en inbunden.

Svar: De illustrerade Harry Potter är också riktigt nice! :)
Svindlande höjder vill jag fortfarande läsa! :O
Natsumisan