Natsumisan 10 års-jubileum: Blogghistorik

Första inlägget skrevs 5 december 2008 kl 15.45 och den bestod av en presentation om vad bloggen främst skulle handla om. "Natsumisan: inredning, pyssel, konst, design, mode, hantverk, böcker, och skrivande".
Jag var 18 år då jag startade bloggen. 

Jag skrev mycket blandat.
Tavlor/konst, porslin, tidskrifter.
Mina egna artiklar och krönikor via Ljusdalsposten.
EXEMPEL: I inlägget Ljusdalsposten 16/1-09 visade jag upp en krönika och en artikel som jag skrivit för tidningen det året  


När jag började HIG (Högskolan i Gävle) så blev min blogg en plats där jag skrev om mina studier: jag kunde gå igenom det vi studerat och läst på lektionerna.
EXEMPEL: I inlägget Smarta professorer , publicerat 2010 berättar jag om mina tankar kring de nya lärarna
Sen så blev jag depp en period och det blev ett glapp.
Då bestämde jag mig för att bloggen bara skulle fokusera på böcker och skrivande.
Så då skrev jag en del recensioner, egna texter.
Jag skrev om bokevents jag besökt och gav betyg på dessa
EXEMPEL: Jag skrev inlägget "Vem är Torbjörn Flygt" efter att jag hade besökt ett författarevent, publicerat December 2009 
I Boken var underhållande.... så skrev jag om de anteckningar jag förde medans jag läste Linda Skugge´s 40: Constant Reader 


Sen efter ett tag så kändes bloggen så ensidig, så då lät jag den istället få representera "den skrivande individen"...att jag får utrycka mig hur som helst! Huvudsaken att jag fortsätter skriva.
Med det så dök fler egenfotade bilder upp på bloggen.
Dikter, andra intressen som film och tvspel med mera.
EXEMPEL: En bok om Capcom-spel så skrev jag om en tvspelsbok
Paketdags (figuriner) så skrev jag om mina animefiguriner


Jag har skrivit filmresensioner av t.ex Monster High, Winx club (ni vet....quilty pleasure stuffs). och jag började skriva om nostalgi för mig som första läseboken från min skoltid och annat som jag läste då.
EXEMPEL: Inlägget Guilty pleasure: Monster high från 2015 var första steget för mig att skriva om något cartoon-ish. Inget som jag brukade skriva om i annat fall. Det var starten. Med det så kom jag även in på Winx club och skrev Jag har sett Winx club: the mystery of the abyss och Jag har sett Winx club: the secret of the lost kingdom. Sen så följde jag upp Winx club med en bokrecension: Jag har läst Winx club: Magic collection 2016. Jag var inte "the biggest fan" av Winx club, men det var något som drog mig till att skriva om just guilty pleasure på något sätt. 
Jag har skrivit om japansk kultur, i alla fall av det som jag läst och samlat på mig genom åren.
EXEMPEL: 
Jag har läst The moe manifesto är en av de texter jag är mest stolt över, tror jag, för jag minns hur uppslukad jag var av den och jag ville skriva om allt! Jag har inspirerats av tags av andra bloggare, jag skapade en eget formulär med min katt Zelda, haha.
EXEMPEL: I inlägget 9 fakta om min katt  skrev jag ett eget inlägg om vad som var typiskt min katt. Den här blev väldigt poppis och några hörde av sig och ville göra samma typ av inlägg. Det var så kul att läsa! 
Jag har dokumenterat min sjukdomsperiod (när jag har orkat med det). Om KBT.
EXEMPEL: Vad jag upplevde under en meditation är ett inlägg där jag också skriver om sånt jag inte brukar blogga om, men jag kände att jag ville dela av mig ändå. I inlägget Pusselbitar av ångest, lager på lager delar jag med mig av mina tankar och diagnoser

Idag skriver jag lite hur som helst och ibland har jag helt enkelt inte orken. Därav allt glapp emellan alla inläggen.
Jag har inget specifikt schema jag följer (trots att jag har en bok där jag dokumenterar allt blogg/skriv/läs-relaterade saker).

Sen så är det helt klart egna fobier som tar över huruvida jag vågar utrycka
mig eller inte. Jag vet att jag skriver mindre recensioner idag än vad jag gjorde förut och det är nog en sorts rädsla där också antar jag.

Jag hoppas kunna skriva av mig ännu mer här och fortsätta göra det jag älskar. En annan anledning till att jag inte bloggar ibland är för att själva bloggsidan inte funkar ibland och jag har ingen tålamod. Jag skulle kanske ha bytt bloggsida men jag vet inte om jag kan göra det och samtidigt föra över denna. Vet inte riktigt hur det fungerar. 
Saker som jag upplevt i övrigt tack vare natsumisan.se

* Jag fick hjälp av en vän att designa min logga och header till bloggen när jag skaffade PRO
* Jag startade upp min facebook-sida för natsumisan och det var för att jag tänkte ; att de som vill ha koll på när mina inlägg kommer upp, så kan man följa mig där också 
* Jag har funnit bloggvänner som inspirerar och finns där för mig
* Jag har fått kommentarer från författare/förläggare/etc via mina inlägg om vissa böcker och det har varit jättekulDet har inte hänt sådär jättemycket på 10 år. Jag har ingen stor koll på tillexempel hur ofta det är bra att blogga och vilken publik jag har. Jag skriver helt enkelt om det jag känner för och hoppas någon hänger med mig under resan. Det är klart att jag vill se natsumisan.se växa ett stepp längre 2019. Men som sagt, jag jobbar vidare med min hälsa och jag tänker igenom vad jag egentligen vill sprida med den här bloggen. Inspiration och glädje förhoppningsvis! 


Tack för att ni läser och följer min blogg! 
Nu håller vi tummarna på 10 år till!