"Fyll-i-själv"-böcker

 "Min framtid på 3 minuter" är den senaste Fyll-i-själv- boken som jag skrev färdigt. I och med det så skrev jag även själv upp hur jag hade tålamodet att färdigställa skrivboken:

* Klisterlappar! Speciellt nu i den nuvarande jag skriver i ("52 listor för glädje, inspiration och kraft") så har jag koll på vilka sidor jag har kvar att fylla med hjälp av klisterlappar på varje sida (men man skulle även kunna klippa i kanten ; de sidor som man har gjort om man vill det, men det ville inte jag! Och sen kan jag återanvända klisterlapparna genom att lägga dom längst bak i boken så slösar man inte! Simple as that

* En tid så hade jag mål att åtminstone skriva en gång om dagen i den här boken. Just nu så skriver jag gärna fler åt gången och det är helt okej. Känner jag för att skriva fler, så gör jag det. Vill jag inte skriva i den här idag så gör jag inte det helt enkelt. När jag skriver så försöker jag vara så ärlig det bara går och jag skriver det första "som kommer till mig". Jag vet att i början så var det jättesvårt att komma på saker. Just nu när jag skriver så kommer det upp relativt snabbt i huvudet. Annars kan du alltid "sova på saken" om det är någon fråga eller påstående i  boken som du behöver fundera lite extra på. 

* Jag använder mycket färg, olika sorters pennor och decortejp när jag skriver i de här böckerna. Det blir så himla fint och personligt. 

* Och är det någon fråga som kommer upp i böckerna, som du känner att "oj, det här kan jag inte svara på" så skapa din egen fråga som är relevant för dig! Jag fick tillexempel upp "vad ska dina barn heta" men så skrev jag helt enkelt om varför barn inte är aktuellt för mig nu eller ja... vad det nu än handlar om egentligen. 
 
 
 
 
Har du själv böcker som liknar dessa som du brukar fylla i? Vilka skrivböcker äger du och vad motiverar dig till att färdigställa böckerna?

Natsumisan 10-års jubileum: Q&A

Natsumisan.se firar 10 år! Det firar vi med en första Q&A!

Tack så mycket för de frågor som jag fick in under November månad. 

Nu gnuggar vi geniknölarna och kör igång direkt! 1. Vem är din favorit karaktär i Breaking Bad?
Jag är hemskt ledsen för det tråkiga svaret, men jag tittar inte på Breaking Bad och jag har inga planer på att göra det heller. 2. Om
du hade kraften att ändra något i världen, vad skulle det vara då?
Se till att världen inte går under 3. Om du bara fick äta en typ av mat i 2 år vad skulle det vara?
Sushi4. Om det fanns en affär med kroppsdelar och vi människor kunde byta ut våra kroppsdelar lätt... Vilka delar skulle du byta ut/ändra på?
Rumpan, låren och armarna5. Om du var det motsatta könet för en dag/vecka, vad skulle du göra då? Nämn 5 saker.
1. Bekämpa könsnormer. Hänga med polarna och prova klänningar på stan eller nått 
2. Ligga. Men jag ska ha förtjänat det! och båda parter vill! 
3. Odla skägg/musche och se hur det växer och massera hela tiden
4.Stå och kissa och se hur det rinner 
5. Jag behöver inte säga "handla på herrsidan" för det gör jag redan ...hmmm... jag skulle väl köpa blommor till min man/hustru/whatever???? I GUESS ????? och vara världens romantiker! 
6. Vad är det bästa man kan göra en lördagseftermiddag?
Jag har nog två svar här. Antingen så är man bara hemma och har tid för sig själv, dricker lite te och sysselsätter sig med en bra bok, spel, film och så vidare. Man har liksom flow i det man gör. ELLER så är man borta någonstans; kanske någon stadstur, man kanske träffar vänner och går på bio eller fikar någonstans.

7. Är du en spara eller slösa?
Jättebra fråga faktiskt! Oftast är jag en spara. MEN slösa har kommit på senaste tiden och när det går ur kontroll så är det inte kul. Men jag har ju inte hamnat hos LYXFÄLLAN än - så det är nog lugnt så. 
8. Kan du berätta om en händelse i ditt liv: som gjort dig till den du är idag? Mitt första förhållande jag hade var med en kille från Brasilien som valde att flytta hit för min skull. Det tog slut efter 3 år eller så och det var han själv som ville lämna Sverige. Det var inget bra förhållande i överlag heller då jag alltid var den man skyllde på och jag kände att jag inte kunde göra någonting utan att han skulle bli arg på mig. Jag minns att det var jobbigt att ta farväl av honom trots allt han hade sagt om mig. Jag har ingen kontakt alls med honom idag (tur det). Men det jag däremot vet idag. Är att om min nuvarande pojkvän skulle säga att "åh nej, jag vill inte vara med dig längre". Det är klart att det skulle vara jobbigt, MEN jag har en större förståelse och acceptans för de här känslorna nu. För jag vet att skulle det hända: så vet jag att jag behöver vänja mig vid ett nytt liv och finna nytta i vad som får mig att må bra. Jag skulle inte bli lika hjärtekrossad eftersom det redan har hänt mig så är jag lite imun, eller det är så det känns nu när jag tänker på det i alla fall! 

9.Vad har du för tankar kring livet efter döden?

Oj va svårt! Jag tror liksom både på det här att man hamnar någonstans efter sin död, men samtidigt tror jag även att det kan finnas en möjlighet att man föds på nytt efter sin död. Eller jag kan säga såhär. Jag är övertygad om att min katt haft ett annat liv, innan hon kom till mig! haha~ 

10. Vilken lärare som du har haft i skolan, har haft störst inverkan på dig som person?
Jag skulle vilja nämna 3 stycken varav 2 av dom var svenska-lärare och den 3:e hade jag i musik/teater. Alla dessa hade jag i gymnasiet. Svenska-lärare nummer 1 hade alltid bra saker att säga: jag blev så inspirerad att jag hade citat från hen på min anslagstavla i elevhemmet under den tiden. Svenskalärare nummer 2 var gullig för hen hjälpte mig när jag ville nå MVG i ämnet: att jag fick göra mer än mina klasskamrater och var hjälpsam kring vad jag behövde göra för att nå mitt mål. Den 3:e hjälpte mig att utvecklas på teaterscenen: jag fick tillexempel spela arg på scenen (trots att jag sagt att jag har svårt för att visa min ilska) och hen hjälpte mig också väldigt bra i mitt projektarbete. Det som alla dessa lärare har gemensamt är att de inspirerade mig att utveckla min kreativitet. Jag hoppas det var trevligt att läsa svaren på de här frågorna! Det hade varit trevligt att göra en till Q&A någon gång! Har ni förslag på vad för slags Q&A jag skulle kunna göra i framtiden, så är ni välkomna in till kommentarsfältet och sprida inspiration och frågeämnen till mig. Tack på förhand! På återseende! MVH / Natsumisan

Natsumisan 10 års-jubileum: Blogghistorik

Första inlägget skrevs 5 december 2008 kl 15.45 och den bestod av en presentation om vad bloggen främst skulle handla om. "Natsumisan: inredning, pyssel, konst, design, mode, hantverk, böcker, och skrivande".
Jag var 18 år då jag startade bloggen. 

Jag skrev mycket blandat.
Tavlor/konst, porslin, tidskrifter.
Mina egna artiklar och krönikor via Ljusdalsposten.
EXEMPEL: I inlägget Ljusdalsposten 16/1-09 visade jag upp en krönika och en artikel som jag skrivit för tidningen det året  


När jag började HIG (Högskolan i Gävle) så blev min blogg en plats där jag skrev om mina studier: jag kunde gå igenom det vi studerat och läst på lektionerna.
EXEMPEL: I inlägget Smarta professorer , publicerat 2010 berättar jag om mina tankar kring de nya lärarna
Sen så blev jag depp en period och det blev ett glapp.
Då bestämde jag mig för att bloggen bara skulle fokusera på böcker och skrivande.
Så då skrev jag en del recensioner, egna texter.
Jag skrev om bokevents jag besökt och gav betyg på dessa
EXEMPEL: Jag skrev inlägget "Vem är Torbjörn Flygt" efter att jag hade besökt ett författarevent, publicerat December 2009 
I Boken var underhållande.... så skrev jag om de anteckningar jag förde medans jag läste Linda Skugge´s 40: Constant Reader 


Sen efter ett tag så kändes bloggen så ensidig, så då lät jag den istället få representera "den skrivande individen"...att jag får utrycka mig hur som helst! Huvudsaken att jag fortsätter skriva.
Med det så dök fler egenfotade bilder upp på bloggen.
Dikter, andra intressen som film och tvspel med mera.
EXEMPEL: En bok om Capcom-spel så skrev jag om en tvspelsbok
Paketdags (figuriner) så skrev jag om mina animefiguriner


Jag har skrivit filmresensioner av t.ex Monster High, Winx club (ni vet....quilty pleasure stuffs). och jag började skriva om nostalgi för mig som första läseboken från min skoltid och annat som jag läste då.
EXEMPEL: Inlägget Guilty pleasure: Monster high från 2015 var första steget för mig att skriva om något cartoon-ish. Inget som jag brukade skriva om i annat fall. Det var starten. Med det så kom jag även in på Winx club och skrev Jag har sett Winx club: the mystery of the abyss och Jag har sett Winx club: the secret of the lost kingdom. Sen så följde jag upp Winx club med en bokrecension: Jag har läst Winx club: Magic collection 2016. Jag var inte "the biggest fan" av Winx club, men det var något som drog mig till att skriva om just guilty pleasure på något sätt. 
Jag har skrivit om japansk kultur, i alla fall av det som jag läst och samlat på mig genom åren.
EXEMPEL: 
Jag har läst The moe manifesto är en av de texter jag är mest stolt över, tror jag, för jag minns hur uppslukad jag var av den och jag ville skriva om allt! Jag har inspirerats av tags av andra bloggare, jag skapade en eget formulär med min katt Zelda, haha.
EXEMPEL: I inlägget 9 fakta om min katt  skrev jag ett eget inlägg om vad som var typiskt min katt. Den här blev väldigt poppis och några hörde av sig och ville göra samma typ av inlägg. Det var så kul att läsa! 
Jag har dokumenterat min sjukdomsperiod (när jag har orkat med det). Om KBT.
EXEMPEL: Vad jag upplevde under en meditation är ett inlägg där jag också skriver om sånt jag inte brukar blogga om, men jag kände att jag ville dela av mig ändå. I inlägget Pusselbitar av ångest, lager på lager delar jag med mig av mina tankar och diagnoser

Idag skriver jag lite hur som helst och ibland har jag helt enkelt inte orken. Därav allt glapp emellan alla inläggen.
Jag har inget specifikt schema jag följer (trots att jag har en bok där jag dokumenterar allt blogg/skriv/läs-relaterade saker).

Sen så är det helt klart egna fobier som tar över huruvida jag vågar utrycka
mig eller inte. Jag vet att jag skriver mindre recensioner idag än vad jag gjorde förut och det är nog en sorts rädsla där också antar jag.

Jag hoppas kunna skriva av mig ännu mer här och fortsätta göra det jag älskar. En annan anledning till att jag inte bloggar ibland är för att själva bloggsidan inte funkar ibland och jag har ingen tålamod. Jag skulle kanske ha bytt bloggsida men jag vet inte om jag kan göra det och samtidigt föra över denna. Vet inte riktigt hur det fungerar. 
Saker som jag upplevt i övrigt tack vare natsumisan.se

* Jag fick hjälp av en vän att designa min logga och header till bloggen när jag skaffade PRO
* Jag startade upp min facebook-sida för natsumisan och det var för att jag tänkte ; att de som vill ha koll på när mina inlägg kommer upp, så kan man följa mig där också 
* Jag har funnit bloggvänner som inspirerar och finns där för mig
* Jag har fått kommentarer från författare/förläggare/etc via mina inlägg om vissa böcker och det har varit jättekulDet har inte hänt sådär jättemycket på 10 år. Jag har ingen stor koll på tillexempel hur ofta det är bra att blogga och vilken publik jag har. Jag skriver helt enkelt om det jag känner för och hoppas någon hänger med mig under resan. Det är klart att jag vill se natsumisan.se växa ett stepp längre 2019. Men som sagt, jag jobbar vidare med min hälsa och jag tänker igenom vad jag egentligen vill sprida med den här bloggen. Inspiration och glädje förhoppningsvis! 


Tack för att ni läser och följer min blogg! 
Nu håller vi tummarna på 10 år till! 

Mina kalendrar (2018 & 2019)
Hejsan och välkomna tillbaka till natsumisan.se!
Jag hoppas dagen varit toppen!


Hur som helst, jag tänkte prata om mina kalendrar idag,
så häng med vettja :)  __________________________________________________________________ÖVERSTA BILDEN: Det här är mina nuvarande kalendrar som jag skriver i varje dag. 
Anledningen till att jag har fler kalendrar är för att jag vill "skilja dem åt", ni kommer förstå när ni får läsa vad varje bok har för syfte: 


Bok 1
: är min vanliga dagbok. I den skriver jag en sida om dagen om det jag vill berätta. Om min vardag, nån flödesskrivning, känner jag för att rita någon dag så gör jag det, klipper, klistrar bilder, skriver listor, allt möjligt! Här samlar jag även viktig information, så jag vet alltid vart jag ska kolla först om jag behöver något! 
Bok 2:
Nu har jag visserligen en annan bild på framsidan av den här boken, men det här är min kalender där jag enbart skriver om det som har med bloggen/skrivande/läsande att göra.
Jag har skrivutmaningar jag skapar för mig själv varje år.
Jag har samlat readathons jag kanske vill delta i.
Jag uppdaterar när jag har publicerat något på bloggen,
om jag har text-ideer, om jag har läst ut en bok och vilket betyg den fick, om jag har funderingar kring skapande....ja ....allt möjligt.

Jag har en sida för manga ...som en bingobricka när man bockar av varje genre man provar på. Det är rätt trevligt faktiskt, för då ser man också att man provat på nya böcker och vilka betyg dessa fick etc. Anledningen till att jag bestämde mig att de här boken skulle få finnas i min vardag är just för att ha koll på när jag bloggar och hur jag spenderar resten av min tid. 

Också har vi bok nummer 3
: MÅ BRA-boken som jag brukar kalla den. Det här är min rutin dagbok.

Den här typen av planering har jag fått med mig tack vare min KBT-behandling: för jag fick faktiskt skriva väldigt mycket kring vad jag gjorde på dagarna, jag fick planera in exponeringar jag skulle göra, dokumentera mitt mående, ändra rutiner som sömn och ja....se om jag kan få in mer motion eller om jag behöver vila.

Det har kanske gått 2 år eller så sedan jag slutade besöka psykologen, men jag fortsätter ändå att skriva den här sortens anteckningar: för jag ser bättre hur mina dagar ser ut, jag skriver även hur jag mår och jag skriver även små detaljer som godis jag äter (för det är ju min svaghet, haha) och jag kan oftast se att mår jag dåligt någon dag så vet jag oftast vad det beror på och kan försöka ändra det till nästa dag.

Jag kan se hur mycket tid jag lägger ner på motion och försöka planera in mer om det behövs. Om jag behöver vila planeras det in eller så händer det bara random under dagen. Jag ser också till att jag håller mig aktiverad genom att prova nya saker, gå ut och försöka göra något jobbigt trots att kroppen säger nej (för det kan den ju göra ibland). Och så vidare.

Det här funkar nog inte för alla (funkar det för dig?), men för mig fungerar det här systemet jättebra! + att jag får skriva mer så det är kanon! Min sambo tillexempel säger att han har allting i huvudet, så det är lugnt! 
För min egen del så skulle det bli kaos, haha. 

NEDERSTA BILDEN:  Är de nya böckerna som jag kommer börja med 2019. Jag håller redan nu på och skissar igenom vilka sidor som ska ha speciella texter, bilder och sånt där. Jag ser alltid fram emot att börja fylla i nya böcker. Det blir lite som en ny start.

Förutom dessa kalendrar så brukar jag använda min väggalmenacka som dagbok också på sätt och vis....jag beställer oftast en egen almenacka med massa foton också skriver jag det jag känner för, klistrar stickers eller ritar eget ...kanske affirmationer som man behöver se mer av i sin vardag för att hålla sig positiv och så vidare. 
Skriver ni i många kalendrar/skrivböcker samtidigt? Vad brukar ni skriva i så fall? Vad planerar ni gärna in?
Vid sidan av dessa 3 kalendrar så skriver jag i en INSPIRATIONs bok : där jag samlar allt som inspirerar mig också har jag en FYLLA-I-SJÄLV bok där jag får lista allt möjligt som jag tycker om.


Tack för att ni läste och välkommen åter! / Natsumisan 

10 saker jag tänker när jag spelar tv-spel

 
 

1. Hur långt är det kvar
 
2. Är det krångligt system?
 
3. Nej, nu blev det jobbigt
 
4. Yes, I did it
 
5. Jag är bäst
 
6. Akta! Fiende! Bossen!
 
7. * massa svordomar*
 
8. Har jag sparat spelet?
 
9. Vilken stridsteknik kan funka?
 
10. Åh, så nostalgiskt!
 
 


Det här är såklart bara ett urval av tankar som kan dyka upp.
Vad brukar du tänka, när du spelar tv-spel? 

Visa fler inlägg