"Den värsta läsupplevelsen" osv (enkät)


Jag fann en enkät
Så tänkte väl svara på den då ~
Kawaii photo: Kawaii Kitty kawaii-2.gif
 


1. Den värsta läsupplevelsen du haft?

När jag läste en bok av en författare (som jag avgudar!) Men att dennes senaste bok visade sig vara skräp.

2. Vilken bok har påverkat dig mest hittills?
"Vingklippt ängel" har ju hängt med ett tag.

3. Har du läst någon bok du blivit riktigt skrämd av?
Förra året: en bok som heter "Svältdöden" som jag hittade på loppis för 5 kronor. Den var en av de bästa böckerna jag läste förra året, men det som var skrämande var ju temat: att jorden höll på och dö ut, miljön förändrades till det sämre och folk flyr och jag tänker att "usch, tänk om det här är vår framtid".

4. Vad använder du som bokmärke?
Jag har fixat en liten ställning där jag hänger upp mina bokmärken (har några stycken) som jag kan välja ut lite när jag har lust. Där på ställingen finns ju bokmärken med söta katter, nån kartongbit som man använt nån gång, lite papper. Men den som jag använder just nu är smalt (påminner om ett vykort) och har en bild på en massa böcker. Den har varit med mig ett tag och den använder jag mest.

5. När brukar du läsa? Hemma, på jobbet, på morgonen, på förmiddagen, på kvällen, innan du lägger dig...?
Jag är sjukskriven för tillfället, så jag läser oftast hemma. Lite när jag har lust på dagarna. Om inte under dagen så blir det en stund på kvällen. Men jag har alltid med mig en bok vart jag än går - så kan ju hända att jag inte ens är hemma och läser.

6. Vilken var den första bok du läste?
En ABC-bok när jag gick i ettan (en lärobok visserligen), men jag har många bra minnen av "Mio min mio" och vet att jag älskade den när jag lärde mig läsa, så vi säger väl den ;)

7. Vad är bättre, pocket eller inbundet?

Jag har alltid varit för pocket-böcker då de känns skönare att hålla i på något sätt. MEN nu har det blivit inbundna med tiden. Jag skiftar fortfarande beroende på om jag känner att jag vill läsa med större text eller inte, men nu för tiden har jag inga problem med inbundet. Och jag tror jag säger inbundet nu med, haha.

8. Vilken bok läser du nu?
Samlade dikter (Edith Södergran)

9. Och vilken sida är du på?
120-nånting

10. Brukar du lämna "kännetecken" i dina böcker? ( klottrar i dom, spiller mat/dryck på dom eller andra barbariska åtgärder?)
Jag kan lämna klister-lappar ibland om jag hittar nått intressant


11.Påverkar titeln/omslaget dig om du överväger att läsa en bok?
Ja, det kan göra mig mer nyfiken i alla fall. Men oftast läser jag en bok om innehållet intresserar mig.

12. Sidantalet då?

Förut var sidantalet viktigt. Nu är det inte det.

13. Brukar du bläddra fram till sista sidorna för att få reda på slutet?
Nej, jag försöker undvika det. Men läser jag en dryg bok och tänker "när tar den slut" så kanske jag råkar spoila, men det är inte ofta det händer.

14. Finns det någon bok du läst flera gånger?
"Vingklippt Ängel" (Berny Pålsson) har jag läst 5 gånger

15. Har du råkat ut för någon olycka som böcker varit orsaken till?
Har försökt balansera ett gäng böcker med fötterna en gång (låg på rygg och hade böcker under fötterna som syskonet la på, för att se vem som orka mest) men ja.....jag var ung och dum..böcker rasade på mig....xD... slutade kanske inte så lyckligt men ingen skada för livet i alla fall, haha.

16. Brukar du sälja/ge bort dina böcker eller klänger du dig maniskt fast vid dem, även om det är någon bok du inte gillar?
Jag brukar ibland ge bort nån bok (som jag vet jag läst) i min bokhylla; till någon i julklapp/present. Då känner jag att de kan komma till användning för någon annan. Det är klart jag har böcker som jag vill få sålda, men de flesta ligger i källaren. Vissa klänger jag fortfarande vid då de haft någon slags betydelse för mig.

17.Tar du med dig boken du läser på toa?

Ja, jag gör ju det. Jag vill ju ha lite underhållning xD

18. Just det, läser du i badrummet?

Det har hänt att jag legat i badkaret och läst (men då är jag noga med att det är en bok jag inte är så rädd om, om jag skulle råka tappa den i vattnet). Hade jag tappat en biblioteks-bok i badkaret hade jag dött xD 

19. Har du något boksystem? Skriver du upp vad du läser/ska läsa/ska köpa/köpt för böcker? Skriver du kanske till och med läsdagbok?
Jag uppdaterar på mobil/laptop vilka böcker jag läst iår osv. Jag håller även koll på boktipset. Men vad jag köper för böcker, det är aldrig något jag planerar innan. Om jag inte är i en peroiod då jag är inne i nån speciell författare och råkar hitta en billig bok på nån loppis; då slår jag gärna till. Jag läser det jag har lust till och äger jag inte boken så kollar jag om den finns på bibblan först.

Jag har läst "Kawaii!: Japan´s culture of cute"Jag har läst "Kawaii!: Japan´s culture of cute" skriven av Manami Okazaki & Geoff Johnson.
Om vi jämför lite med "Otaku"-boken som jag läste innan; så är det klart olika sätt att skriva om Japan.

I otaku-boken var fokusen mer på anime/manga
och att man kunde få koll på lite små saker som är bra att veta.

Men i Kawaii-boken har man intervjuat konstnärer/klädskapare/kända personligheter m.fl.
Med ett sådant "ingående" som jag tyckte fattades i otaku-boken. 
Gloomy Bear (och skaparen Mori Chakku) fick vara med på nån sida! Då var jag grymt stolt!
När jag gick i gymnasiet och läste "Kulturhistoria" så skrev jag om detta och fick MVG.

(Gloomy Bear är ett exempel som jag tyckte fattades i Otaku-boken ; fast som jag sa innan med; så är det kanske inte så enkelt att få med i princip allting eftersom nya saker utvecklas med tiden.Fast nu när jag tänker efter..så är Gloomy Bear nog mer passande i den här boken i och med att det kanske inte räknas så mycket som "otaku" (nörd/geek) utan är mer konst-relaterat. Fast är man den där "otakun" som samlar på prylar - så är det kanske mer aktuellt, vad vet jag.)Kawaii-boken inriktar sig på japans besatthet av söta saker (Kawaii = Söt) och man går igenom tillexempel konst; om hur det hela kan ha börjat - men man frågar även "intervju-offren" kring vad "kawaii" är för dom. Alla säger olika och det är intressant att se att man kan se det på olika sätt.Det är många färgglada bilder i den här boken men även en del text.


Så många kreativa bilder så man blir inspirerad!Här tog man även med lite klädstilar (inte alla),
men jag är nöjd över att man intervjuade "6% doki doki"


Sen så tog man upp väldigt många konstnärer och det är också väldigt intressant.
Det är första gången på länge, som en bok har fått mig att söka upp en massa olika namn; bara så jag kan följa på facebook eller om dessa har en blogg osv.


Den här boken är för den kulturintresserade; om japan, "sötheten", konst och inspiration! 
Antal sidor: 223
Språk: Engelska
Utgiven: 2013-04


Den här boken kommer jag ha i bokhyllan ett tag till framöver. Jag kommer nog absolut att blicka tillbaka i den om jag vill kolla upp en konstnär eller annat ;)

Oj! Jag har inte skrivit på 5 dagar ....för ibland har man ett liv även utanför internet
* Jag har läst en bok som jag ska gå igenom här på bloggen, snart.

* Jag har umgåtts med en väninna! Vi har varit till Valbo och gått runt en sväng (hittade en bok som vi båda vill läsa, men ångrar att man inte köpte hem den! så hoppas den finns kvar tills en annan gång).

Sen så har vi dygnat en natt (vilket kändes jättebra då! men på morgonen varrt vi helt "hur tänkte vi hääär" haha). Jag somnade 16 igår eftermiddag och vaknade 12 på dagen nästa dag!
Jag har absolut ingenting emot att vara vaken på natten (mysighetsfaktor 95%) men tröttheten var bara hemsk under dagen. Jag blev som en fara för mänskligheten så fort jag gick utanför dörren. Alla skyltdockor i butiker.... blir riktiga människor i den här situationen. Lite läskigt men ja! Jag fick min sömn ändå ~

* Vila i Frid, Tomas Tranströmer!
Jag blev jätteledsen när jag läste om det för någon dag sedan och mina tankar ligger just nu hos hans familj. Jag läste en del poesi av honom när jag studerade litteraturvetenskap (jag har även en del böcker i min bokhylla). Han kommer finnas kvar i litteraturen och i våra hjärtan.

Jag har läst "The Otaku encyclopedia"

Jag har läst The Otaku encyclopedia - an insider´s guide to the subculture of Cool Japan" (Patrick W. Galbraith). Det är egentligen som en uppslagsbok: men samtidigt innehåller den en del artiklar med intervjuer och sånt; så jag har fått dela upp läsningen litegrann!

OBS: Följande bilder i detta inlägg kommer från denna KÄLLA

 Bokens framsida! 
 
 
Jag började med att följa ordlistan på typiska "otaku" fraser/sammanhang/ord som jag (tydligen) borde veta om jag är intresserad av den japanska kulturen.
Och när jag läste denna så kändes det som att det fattades väldigt mycket saker; tillexempel Gloomy Bear (Mori Chakku), att man inte tog upp fler japanska klädstilar med mera.
MEN sen får man tänka hur svårt det skulle vara också att få med precis allt i en bok; för otaku-ämnet är så brett och det utvecklas nya saker med tiden så det får man acceptera när man läser helt enkelt.


Såhär kan det se ut när man bläddrar igenom. Jättekul att man har med bilder! Det blir en "JAHAA"-upplevelse

Det var däremot intressant att läsa om olika personer; det fanns någon intervju om idoler, gamer, cosplayer, maids, figurin-skulptör, nån som hade forskat mer i ämnet otaku med mera. Det var roligt att få se deras syn på "otakus" (nörd/geek). I vissa kulturer så ses otakus som något dåligt men vissa börjar med tiden acceptera och börjar öppna upp sig om sin fandom och så vidare. Så dessa artiklar tyckte jag var bra.

En intervju som Patrick gjort med en Cosplayare; hur hon började med sin hobby


Vad ska man säga om "helheten"?

Boken återupprepar sig ibland; att man skriver ett ord och sen får man återse det igen senare också tar man upp samma sak igen och som läsare blir man helt "jaja, jag fattar! fortsätt bara".
Fast det är klart.....vem väljer att läsa ett "lexikon" bara sådär?
(Jo jag, för jag ville se om jag kunde lära mig något nytt).
Och har jag lärt mig något? Jodå!
Småsaker som jag säkert kommer glömma med tiden; men då har jag en bok att bläddra i om jag behöver en påminnelse! :)

Intressant att Patrick hade med en lista på förslag av manga/anime för nybörjare.
Jag skulle rekommendera boken för folk som är ny inom "otaku"-världen och vill veta mer om vad vissa saker betyder eller hur det funkar i japan. Samt om man vill ha inspiration till att prova på nya saker; en ny anime eller hitta information om saker som rör manga/anime.

Ett stort plus till maskoten! (den blåhåriga animetjejen som är med i boken lite här och var).
Det gjorde boken mer rolig att gå igenom. Och jag kan helt klart tänka mig att läsa fler av Patrick´s böcker!
Har sett att han skrivit en bok om Otaku´s rum, om en specifik genre inom manga/anime, men även en bok om japanska idoru (idoler). Tyvärr så är böckerna rätt så dyra av någon anledning, men så kan det va!
Tänkte avsluta detta inlägg med en An Cafe-låt! Jag blir glad när jag lyssnar på An Cafe och det finns så många bra låtar, men vi kör på denna - för nu var det ett tag sen jag spelade denna på repeat. Ha det gott! <3

2015-03-21

Jag läste färdigt "Herakles" (Theodor Kallifatides) nu i veckan
och jag har även hunnit läsa "Kära Agnes" (Håkan Nesser)
(Kära Agnes! hade jag i bokhyllan och en väninna lånade ut den till mig och tyckte jag skulle läsa den, har länge varit tveksam pga baksidetexten - som egentligen inte säger så mycket nu när jag vet bokens helhet- men jag är chockad över hur bra den egentligen var! Det var en riktig läsupplevelse trots sina ynka ca 150 sidor. Det varrt en sån inlevelse mot slutet så jag började tro att jag var Agnes...det var helt underbart.)

Just nu läser jag The Otaku encyclopedia - an insider´s guide to the subculture of Cool Japan" (Patrick W. Galbraith). Det är egentligen som en uppslagsbok: men samtidigt innehåller den en del artiklar med intervjuer och sånt; så jag får dela upp läsningen litegrann
(tänkte spara artiklarna till sist, för annars måste man stoppa mitt i och det blev bara jobbigt i längden). Ska bli intressant att se om jag kommer lära mig några nya saker efter detta ;)

Jag & Zelda

Det har knappt gått en vecka och jag har redan kollat färdigt på följande anime-serier

Donyatsu
Inu x boku SS
Uta no Prince-sama: Maji Love 1000%
Ai Mai Mi (s.1)
Trinity Seven


Sen vet jag att jag snart kommer avsluta några som är på ongoing med. Full fart, sirru!
 

Om jag har varit galen i systrarna Olsen? Nej varför tror du det? :)


Går igenom bokhyllan i flickrummet i Hälsingland och blir helt "jösses!"
Nu är det säkert 10+ år sedan som jag läste dessa! haha. Det här är inte det enda jag har i bokhyllorna hemma men det var det första jag tog fram och bläddrade i. Om jag någonsin kommer läsa dessa igen...hmm?


Fika och läsning på väg hem till Gästrikland
Jag passade på och smakade Naturdiet Choko/banana i form av diet-bar,
för har testat drycken också innan, men jag gillade drycken bättre.Också avslutar vi inlägget med söta GOD MORGON, ZELDA! -bilder ;D
 
 
 
 
 

"Herakles" & "Inu x Boku SS"

De senaste dagarna har jag läst "Herakles" av Teodor Kallifatides.


Jag hade den i mitt rum i Hälsingland, och jag minns att jag köpte den på second hand och jag kände när jag läste på baksidan att "det här känns INTE som någonting för mig,
MEN jag vill läsa något av författaren, så låt gå då!"
.
Trots att den utspelar sig i grekisk mytologi (inget som jag annars skulle valt att läsa annars), så tyckte jag att den var bra. Vissa delar låter väldigt tragiska (överdrivet dramatiska, men det var väl så "på den tiden" kanske?). Jag hittade en del fina beskrivningar och sättet han skriver på....jag njöt ovanligt mycket än vad jag trodde jag skulle egentligen :) 5 av 5 helt klart.


Sen så har jag haft fint besök från Dalarna och vi har kollat på en anime-serie som heter Inu X Boku SS (baserad på en manga). Det här är ingenting som jag heller har kollat in förut, men jag har haft tanken att "men usch så mainstream", men sen när man väl såg den i sin helhet så var den ju hur fin som helst!
Musiken, animeringen, miljöer, karaktärer och allting satt ju som ett smäck!
En riktigt rolig anime, samtidigt lite dramatisk emellanåt men väldigt romantisk och jag gillade den väldigt mycket! och när vi inte har kollat på animé så har vi ätit sushi :)
 

Sol, västindisk gryta och bio!


Idag läste jag färdigt "Ett år av magiskt löpande" av Kenneth Gysing.
Det ni ser på bilden här ovan var min frukost imorse btw ;) men i alla fall.

Idag har jag suttit ute väldigt mycket nu när solen tittar fram (trots att det fortarande är ganska kallt ute). Sen så har jag läst och fick jättegod mat nu i eftermiddag: Västindisk gryta med ris!

Sen så drog jag och mamma på bio på kvällen.. såg "I nöd eller lust" .10 pers bland åskådarna, haha.
Filmen kändes pinsam i början men jäklar vilken dramatik det varrt mot slutet!  Det är ingen film som jag själv skulle ha valt, men går det bara en film i kommunen ikväll - så blev man helt "äsch, jag tar det som erbjuds!".

En detaljrik skildring av en historisk kvinna

Jag skriver ganska ingående om boken (spolar inte allt, men vissa saker),
så vill ni läsa den här själv, och är rädd för att bli "spoilad" - så kan ni sluta läsa nu.
Men om du är intresserad av den här boken, men ändå vill veta lite hur den är skriven och vad den tar upp, häng med!


Jag har läst "Madame de Pompadour" av Herman Lindqvist.
Jag personligen är inte en sån som är jätteintresserad av historia egentligen; men handlar det om 1700-talets Frankrike eller något som involverar Gustav III-tid, då har jag gärna både ögon och öron öppna!
Den här boken är skriven skönlitterärt. Det är ofattbart (när man tänker efter); att det Herman skriver med en sådan inlevelse; handlar om verkliga personer som funnits i verkligheten och att historiker har fått fram så mycket fakta tack vare brev, dagböcker etc som finns bevarade. Den är väldigt detaljrikt skrivet!

Det var absolut inte svårt att hänga med, trots alla årtalen; människorna; händelserna.
Jag har läst "Solkungen XIV" (Herman Lindqvist) innan jag läste denna - och det roliga var att Madame de Pompadour var älskare till en släkting - till Solkungen; så på något sätt så slutade "Solkungen"-boken när tiden med "Madame de Pompadour" började, så jag kände under läsningens gång att jag inte missade någonting. Trots att "Solkungen"-boken skrevs något år senare.

Man får en hel del bakrund om Madame de Pompadour; om folket omkring henne - vilket var bra information - för att se relationer de hade med varandra.
Sen så tycker jag att hon som människa var en fantastisk kvinna med många bollar i luften (modé, skådesspel etc). Rokokon´s moder!
Och att hon klarade sig så bra-  trots ständig sjukdom, hovlivet (hovet som måste visa sig glada och lyckliga när de egentligen är falska). Ytterst intressant var att man fick träffa på Voltaire (som var god vän till Pompadour), men man fick även skymta Mozart som började uppmärksammas i de kungliga kretsarna.

Det här är en välskriven bok om hennes liv.
Jag är väldigt sugen på att besöka de platser i Paris som skildrades i den här boken. Min Familj har pratat om att resa till Frankrike någon gång, och då ska jag absolut komma fram med förslag på sevärdheter ;)

"Miss peregrines hem för besynnerliga barn" blir film!

Igår gick jag igenom min facebook och fann att Ransom Riggs "Miss peregrines hem för besynnerliga barn" kommer bli film! Och jag har läst första och andra boken och jag har hela tiden tänkt att "det här skulle bli så coolt om den blev film!" och nu har min dröm besannats!
Nästa år är den redo för visning och det är självaste Tim Burton som regiserar!
Jag är helt klart otroligt pepp på detta och så fort jag ser att det är bio-dags så ska jag lätt ha biljett. Ingen tvekan om saken!


Jag läste dessa böcker på svenska, men de har engelska titlar med naturligtvis.
Det är en trilogi och jag inväntar bok 3 för tillfället (sägs utkomma 22 September 2015).

Här finner ni info om vilka som skådespelar etc: IMDb-källa

Visa fler inlägg