Jag är osäker på min engelska, men det kommer bli bättre!

Jag läser Throne of glass. Är halvvägs igenom den och än så länge går det bra.

Ska jag vara ärlig; så undviker jag oftast engelsk text . Dels beror det på osäkerhet i det engelska språket. Att prata engelska är inget problem (visst kan det uppstå situationer när man inte hittar de rätta orden, men då är det bara att improvisera genom beskrivningar).
Att lyssna och läsa viss text kan vara jobbigt ibland, eller det har varit ett bekymmer för min del. Speciellt när man fick läsa engelska romaner i skolan; då var det jobbigt för jag är aldrig riktigt säker om jag förstår precis allting, och sen går det bara ut ur huvudet. Idag när jag läser Throne of glass; så skriver jag ner vissa detaljer så jag inte glömmer bort vad jag läser. Det händer inte lika ofta när jag läser på svenska (för det är språket jag är mest hemma med såklart).

Men så kom jag att tänka på en grej.
Jag gör ju faktiskt en hel del saker för att förbättra mina kunskaper:

* Jag läser facklitteratur på engelska
Då har jag mest läst manga/anime/japan-relaterat, men på något sätt så är facklitteratur något som fastnar bättre i min hjärna än romaner. Men då är det oftast mycket bilder så man inte tappar intresset helt och hållet!
* Jag läser manga på engelska / ser på anime med english subtitles
Eftersom jag är desperat och att det inte finns så mycket på svenska - så har jag inget annat val än att läsa på engelska. Då är det inga större problem, för då gör jag det för serier jag verkligen älskar, tillexempel Pretty cure/ Saint Seiya -serierna!
* Jag ser youtubevideos på engelska, utan subtitles!
Det är en övningssak. Jag kanske inte förstår precis allting jämt och ständigt, men jag börjar förstå det mesta ändå (sakta men säkert).

Det som är roligt nu med Throne of glass är att jag förstår allting jag läser hittils (förhoppningsvis! haha). Skulle jag ha läst för något år sedan - så skulle jag inte greppa lika mycket som jag gör idag. Jag känner inte att jag "inte förstår nånting"  än så länge...(och det är ju ett stort plus!). Det känns enklare att läsa nu på något sätt. Hade det varit för avancerat - så hade jag tröttnat vid det här laget.

Engelska var inte mitt favoritämne i skolan. Jag njuter inte så mycket när jag läser engelska. Men då kan man fråga sig; Natsumi, varför läser du ändå?

Det är enkelt. Mycket av det jag vill läsa finns inte på mitt språk.
Då är det bara att försöka förbättra sina språk-kunskaper.
Mitt ex och jag kommunicerade på engelska och då pratade jag dagligen engelska och det gick ju bra. Nu när jag inte pratar lika ofta så är jag osäker ibland, men det släpper med tiden.

Jag har vänner som jag inspireras av; jag blir helt OMG - DU LÄSER BARA ENGELSKA BÖCKER- HUR ORKAR DU -DET ÄR SÅ COOLT - JAG VILL OCKSÅ KÄNNA MIG SÄKER I SPRÅKET.

Och Throne of glass har jag velat läsa ett tag nu, men backat ; för att språket inte är av mitt önskemål. Men just nu försöker jag strunta i det!

Jag ska komma igenom den här boken och min engelska borde ju ha blivit bättre efter alla youtube-videos jag har sett. Jag vill kunna läsa mer än bara svensk text, så varför inte utveckla engelskan!? Ligga steget före; kunna läsa de där release-böckerna som kommer innan den svenska översättningen!

För någon dag sedan var jag hemma hos en kompis, och jag märkte när vi samtalade; att jag ibland glömde bort vissa svenska ord; men kom på de engelska! haha så på något sätt så fastnar det ju. Övning ger färdighet.

Så till er som känner som jag; att engelska/"eller det språk ni vill lära er" är något som blockerar era liv;  GE INTE UPP! Det gäller med all språkinlärning, öva; läs mycket, se på film, prata, skriv lappar, håll det igång. Jag försöker att nån gång ibland se på en film utan svensk text eller text överhuvudtaget; för att hålla igång; att inte bli helt beroende av svenskan. I början känns det lite "meeh", men med tiden så kommer det att bli enklare.

Throne of glass är första boken i roman-form jag läser på engelska (på väldigt länge); och jag hoppas jag inte kommer backa undan för andra titlar på grund av engelska språket. Nu har jag nått en gräns; jag ska inte blockera mig från saker jag vill utforska. Hittar jag en bok på engelska som låter trevlig? Go for it!
Finns den inte på svenska? SYND,
MEN du dör jag inte av att ta upp den engelska bilagan heller - eller?????
Du kan ju åtminstonde prova!?? Boken bitts inte etc

I övrigt så lär jag mig lite japanska (mest via anime, men har studerat lite på fritiden) men jag hoppas att en vacker dag kunna det japanska språket så fint - att jag inte behöver subtitles för att titta och förstå :)

Men som sagt, vi börjar med att förstärka mitt engelska ordföråd,
så blir nog allt bra i slutändan.

Någon som känner igen sig i det jag skrivit? Kommentra och berätta.
Jag hoppas jag inte är ensam om att känna såhär ;)