Veckans Porträtt: Li Österberg

Jag vill även passa på och uppmärksamma min gode vän Li Österberg.
Texten publicerades 26 Februari 2013 på unggavleborg.se. Enjoy;
_____________________________________________________________


Bild och Text: Johanna Ferm


Serietecknare från Sandviken
Blogg: http://www.liosterberg.se/
Aktuell: i dokumentären Patrik och Johanna 

tillsammans med Patrik RochlingLi Österberg är en svensk serieskapare som är född 1978.

Hon är uppvuxen i Sandviken, och gick på serietecknarskolan i Hofors.
Hon debuterade med ett eget album 2008 med titeln ”Det är inte så här det ska vara”. Därutöver har hon medverkat i samtliga utgåvor av antologin Allt för konsten och har gett ut fem album – Johannasviten – tillsammans med Patrik Rochling. Li har också gett ut sitt egenproducerade fanzin Agnosis sedan 2004 . Fanzinen har vunnit ett par priser varav det senaste var Seriefrämjandets stora fanzinpris år 2010.

Li Österberg tecknar huvudsakligen i svart/vitt och i en skarp klara linjen-inspirerad stil. Innehållet är vanligtvis självbiografiskt och vardagsrealistiskt, men det förekommer även historiska skildringar och enstaka övernaturliga inslag. Hennes tidigaste alster var ofta rena fantasyserier. Hon har en gedigen kunskap om historia och religion som ofta kommer till uttryck i hennes serier.

Vanliga teman i hennes självbiografiska alster är hennes utanförskap. Hennes (självupplevda) blyghet, neuroser, sociala fobi och brist på social kompetens är ämnen hon ständigt återkommer till, liksom sin ambivalenta inställning till sexualitet. Både melankoliska och dråpliga är ofta skildringarna av hennes familj, föräldrarna och den enorma syskonskaran som aldrig förstår sig på henne. På senare tid har hon börjat göra fler serier som utspelar sig i antika, mytologiska och/eller fantasy-miljöer.


Blandningen av lättsam humor, svart humor och djupaste allvar har funnits i hela hennes produktion. Humorn är fortfarande närvarande, men utvecklingen har gått åt det allvarliga hållet. I en intervju i Bild & Bubbla nr 3–4/2005 berättar hon angående sin debut i "Allt för konsten": "Nästan varje sida avslutas med en humoristisk poäng. Det har jag definitivt kommit ifrån nu. Jag tycker fortfarande att det är viktigt med humor, men tycker inte att den behöver finnas där hela tiden. Mina serier har nog blivit mer melankoliska och filosoferande.

"


Just nu är Patrik Rochling och Li Österberg aktuella i dokumentären Patrik och Johanna som nyligen sändes på SVT2. 
Nästa steg för Li är att fortsätta teckna egna serier samt ladda upp inför Stockholms internationella seriefestival (SPX) där hon kommer ställa ut egna fanzin.

Missade ni dokumentären Patrik och Johanna när den sändes på TV? Bara lugn, här kommer en länk till svtplay ;  http://www.svtplay.se/video/1048226/patrik-och-johanna

Veckans Porträtt: Anna Karin Köhler

Denna text publicerades på unggavleborg.se den 15/3 -2013.
Nu är min praktik avslutad på Kulturhuset, så jag publicerar den här med.

_____________________________________________________________
Bild: Johanna Ferm

Anna Karin Köhler - fotograf från Ljusdals kommun


Det var på sin gymnasiala utbildning på estetiska bild och form som Anna Karin Köhlers passion för fotograferingen blomstrade. - Fotografering har jag alltid tyckt om. Men det var för fyra år sedan som jag började tänka på att det här är vad jag vill hålla på med, säger Anna Karin.


Anna Karin Köhler är 23 år gammal och är uppvuxen i Tallåsen som ligger en bit utanför Ljusdal. Där bor hon med sin mamma, pappa och storasyster. Tillsammans äger de fyra katter. Annars är Anna Karin en glad och trevlig tjej som beskriver sig själv som social, hon tycker om att dansa, åka slalom och när hon inte är på språng så umgås hon gärna med vänner, läser en god bok eller ser på film. Men bakom allt det här så vilar den största drömmen; hon vill satsa på fotografering.
- Jag vill kunna försörja mig genom min fotografering. Jag vill visa andra vad jag ser i mina fotografier,  även känslan jag får av att skapa en bild.  Jag gillar att fotografera ute i naturen. Det kan handla om en fokus på djur, städer och människor.

År 2009 tog Anna Karin studenten från Slottegymnasiet i Ljusdal. Efter studenten gick hon på komvux i ett halvår, men 2010 så bestämde hon sig för att söka in på skolor med inriktning på fotografering och hon blev antagen till en Media-utbildning i Småland. Hon flyttade till Tranås och stannade där i ett år. Sedan blev det en skola i Nässjö där hon studerade fotograferingens grunder. Anna Karin menar att det var två av de bästa skolåren hon haft. Sen har hon även varit iväg till Stockholm på två kurser inom studiofotografering och det är just studiofotografering som hon är inriktad på just nu; då hon läser på forsa folkhögskola. Där läser hon en distanskurs som heter projekt år och Anna Karins projekt är just att driva en egen fotostudio.

Just nu är Anna Karin månadens fotograf på Ljusdals bibliotek. Där har hon även ställt ut med egna naturbilder och hon har tidigare fått bilder publicerade i Ljusdalsposten. Det som Anna Karin vill fokusera på härnäst är att hon ska försöka fixa med en egen blogg och hemsida. Hon satsar också mycket på att få publicitet för fotostudion hon driver och hon förbereder sig inför en utställning i Sundsvall i April.
När utbildningen i Forsa är klar, kommer du fortfarande ha kvar din studio?
- Jag vill gärna ha kvar min studio som jag har i Ljusdal för tillfället, men det beror helt och hållet på om jag får fler kunder. Jag ska försöka leta jobb som jag kan ha medans jag fotar då jag måste få in mer inkomst - utrustning kostar. 
Vill du boka fotografering i Köhlers fotostudio? 


Då kontaktar du Anna Karin på 076-1489335
eller så kan du maila 
annakarinkohler_89@hotmail.se

Nu blir det bildbomb! från mina dagar i HälsinglandFåglarna har pickat i sig ett äpple <3
Tänk om jag också hade kunnat äta äpple *gråter floder*

Synd att jag är allergisk. Nu för tiden mot mycket ätbart till och med!
Snart vet jag inte längre vad jag kan äta utan att må dåligt, haha.Satt ute i solen med en kopp te och läste kriminalroman.


BlåbärsgrötDet är gött me körv me brö... Också drog man in lite vedEn promenad till sjönSandyTusseSolnedgång


Hälsade på farmors får.
Fick träffa 3 nyfödda lamm.Så söt. Är inte alls förvånad över att "får-konst" är just mitt område <3 sånt behövs ^^ säger vi

Min pappa rekommenderade mig att läsa denna bok.
Som jag läste ut på en dag.

Efter detta är jag skeptisk - när det gäller mat överhuvudtaget.
Men man får väl ställa om hjärnan lite, haha.
 
 
 
 
Visa fler inlägg