Sagan om prins Örjan och Näbbmusen" En gång för länge sedan, så fanns det ett kristallslott. I kristallslottet så bodde en vacker prins som hette Örjan.

Örjan var en egoistisk liten prins, vars enda hobby var att spegla sig i sin rosa sammetslena spegel - och berömma sig själv om hur bedårande han var.


En eftermiddag så satt Örjan inne i sitt palats på en mjuk stilig stol, och han speglade sig i sin spegel. Men sedan så hoppade han snabbt till. Inne i spegeln så kunde han skymta en näbbmus som hade en prinsesskrona på huvudet. Näbbmusen tittade på Örjan och sa: Örjan! Du får tre önskningar av mig nu, som tack för att du beundrar denna spegel. Men kom ihåg, ta vara på dina önskningar väl". Den sista meningen som näbbmusen sade ekade bortåt, och sedan såg man inte näbbmusen i spegeln mer.


Nästa dag så vaknade Örjan tidigt på morgonen.

Som alltid, så brukade han vädra sovrummet - han öppnade fönstet. Utanför så möttes han av ösigt regn som föll ner som en kalldush från den grådisiga skyn. Prinsen såg med en utråkad min ut genom fönstret, och tänkte: "Jag önskar att det kunde ha varit finare väder idag".

Plötsligt, så ändrades himmlen och förvandlades till den finaste sommardagen som man kunde tänka sig!

Regnet upphörde, gräset glänste silvrigt grönt på marken - solen lyste högt ovanför den ljusblå himmlen och fåglarna kvittrade dess ljuvligaste sånger.

Örjan började få minnet till lags, att han hade fått tre önskningar av näbbmusen med prinsesskronan, och hade redan slösat bort en önskan på någonting som han inte behövde. Han hann inte tänka länge på det, förens det började knacka brutalt på slotts-porten.

Örjan öppnade den knarrande dörren och vid öppningen så fick han syn på en gammal kvinna, som var klädd i en svart mantel och hennes ansikte var fullt av brustna variga vårtor.

"Jag behöver socker", fräste kvinnan. Håret var grått och stripigt, hon hade nog inte tvättat sig på flera år. Hennes ansikte började får en blodröd nyans och hon gav ivrigt fram en tom kaffekopp till den förvånade Örjan.


Han suckade tungt, men tänkte att kvinnan var farlig och kunde bli våldsam om han gjorde motstånd - så han promenerade in till sitt slottsliga kök för att hälla upp glittrigt socker i den skitiga vita koppen med blå små blommor på. Medan han öste i koppen med små sandiga teskedar, så mummlade han högt för sig själv: "Jag önskar att den elaka kvinnan kunde försvinna ut mitt slott så fort som möjligt!".

Efter att ha öst i sockret - som var redo för att lämnas till den tjuriga damen, så kunde han inte finna henne någonstans. Örjan förstod ingenting, vart hade hon tagit vägen?


En stund senare så mindes han. Attans! , han hade slösat bort ännu en önskan på någonting oviktigt. Örjan kände sig gråtfärdig och förbannade sig själv. Han stampade med sina sköra små fötter i golvet och kände skamen. Efter sin våldsamma gråt så började han att skina upp som en solros.

"Jag har ju en önskning kvar", tänkte han och log sitt bredaste leende. " Nu så ska jag önska mig någonting som jag själv vill ha". Örjan höll sig för munnen så att inga oanade ord kunde fly ifrån hans mun. Han gick runt i sitt guldiga kök och tänkte...tänkte... och tänkte. Vad skulle den egoistiske Örjan unna sig själv med?


Till slut så fick han en briliant ide!. Vad vore en prins, utan en underbar prinsessa?

Han mindes tillbaka, till den fest som han senast besökte för någon vecka sedan - då han mötte prinsessan Laila av blomsterlandet. Örjan tyckte väldigt mycket om henne. Laila, med sitt guldlockiga hår och skimrande blå klänning liknande ädelstenar. Henne ville han ha som sin hustru. Örjan var redo att fatta sitt beslut. Han utryckte sin önskan i sång: "Jag önskar att jag kunde få prinsessan, som jag träffade senast, till min hustru!"

Allting blev tyst efter att han sagt dessa ord.

Poff! Han försvann ifrån sitt slott. och hamnade hand i hand hos näbbmusen med den söta prinsesskronan."


SLUT

Text: Johanna Ferm

Natsumisan.blogg.se

Visa fler inlägg