1. Forntidslitteraturen i urval

Konstarter som musik och konst var vanligt under forntiden. Här så började litteraturen att utvecklas till poesi, berättelser, dramatik, myter, böner, hymner med mera. Litteratur kommer ifrån ordet Litteratura, som i sin tur betyder bokstavsskrift. På Forntiden så var det vanligt att man använde den muntliga formen att berätta än att skriva ned berättelserna. Idag så är muntlig litteratur mindre populär än den skrivna. Man kan säga att litteraturen är bunden till talet. När vi kan kommunicera, så existerar det skrivande språket


Äldre litteratur kunde bestå av myter (som gav svar på frågorna om världens tillkomst), om människans liv, födelse/död, onda/goda makter. Myterna kunde knytas till hjältar med speciella uppgifter.
Berättelseformer, som sägner och sagor - består mest utav fantasifulla händelser (om ex. djur). Folklig visdom kunde få sitt utryck i pregnanta ordspråk. När man skulle läsa upp en dikt så var det viktigt att man lärde sig den utantill, sjöng och icciterade. I annat fall kan man genom ballader och visor komma ihåg sin dikt genom denna sortens minnesteknik. När skriften uppkom, så förändrades litteraturens betingelser.


Skrifter

Man använde sig av en metrisk vers vid författandet av långa berättelser. Att sprida litteraturen i text, var jobbigt att skriva ned i flera exemplar. Istället kunde man spela upp dem i sång eller dikt. Senare kom boktryckarkonsten i Kina på 1000-talet (I Europa på 1400-talet). Sumererna (från Mesopotamien) skapade sin skrift i lera som sedan torkades. Kilskriften användes av Assyrier och Bylonier, det var en vanlig skrift i orienten under ett par 1000 år. Samtidigt skapades Hieroglyferna i Egypten (bild- och ljudskrift). Kilskriften glömdes bort 1800, men Hieroglyfer lever kvar - fast vi uppfattar inte dess betydelser numera.
Kinesisk skrift uppkom år 1500 f.kr och består av ideografiska tecken. Det forntida systemet ersattes av ett språkljud, så det skedde skriftförändringar för grekiskan, latin, iranska och indiska. Kina och Japan använder fortfarande samma skriftspråk sedan flera hundra år tillbaka.

hjk

Material man skrev på: Lertavlor, Sten, Trä, Ben, Vaxtavlor och Papyrus.

Papper kom till Kina år 100 e.kr . På 800-talet kom pappret till Europa. Grekisk och Romersk litteratur skrevs på papyrus eller pergament. De har bevarats, då man skrev om berättelserna senare (förnyade dem).

50 000 outgivna papyrusfragment hittades senare, även hebreiska texter har bevarats väl.  Indisk text har inte bevarats väl på grund av klimatet.

Litteraturen kring orienten

Platser i orienten (Jeriko, Catal, Hujuk) har nära 10 000 år gamla spår av kultur. Inom alla kulturområden som spreds allteftersom (till bl.a Mesopotamien och Egypten), skapades litteratur som nedtecknats och som väl bevarats. Äldst är Egypten och Mesopotamiens litteratur. 2500 f.kr är de egyptiska texterna i pyramiderna och den sumeriska skriftdokumenten  - bestående av votivgåveinskrifter. Länge var litteraturen i båda kulturerna mest religiös. Texter samlades i Dödsboken (från Egypten). Sen uppkom olika genrer,  Sagan var en viktig genre. Då kontakten mellan Mesopotamien och egypten var relativ -  så växte litteraturen i andra delar av orienten. Herriterna ,Syrien och palestina skapade god litteratur. Den forntida litteraturen blev i efterhand så oerhört omfattande: att den bevarade delen var större än grekiska och den romerska litteraturen tillsammans!

Äldst är de religiösa mytiska texterna (Vedalitteratur). Språket i Vedalitteratur är: sanskrit, ungefär som homerisk grekiska och den klassiska grekiskan tillsammans. Även om den är "gudomlig", så har den inte fått så mycket uppmärksamhet som bibeln har haft. Shangdynastin (1500-1028 f.kr) har den äldsta bevarade kinesiska litteraturen ,som består av orakelinskrifter. Grekisk litteratur är långt yngre än övrig forntidslitteratur. Verklig litteratur skapades först av de stammar med skilda dialekter som från 1100-talet f.kr -som norrifrån trängde ner i Grekland, därifrån ut över öarna och till mindre asiens västkust och på 700-talet hade man hunnit bilda en mängd småstater. Äldst inom den grekiska litteraturen är: Illyaden och odyssen (de homeriska sångerna). Filosofin blev viktig kring år 600, även lyriken blev stor.

u
Homeros, sägs vara författaren till Iliaden och Odyssen,
som tros ha skrivits på 700-talet f.kr.


Religionstiftarnas, filosofernas och den klassiska litteraturens tid

Japansk skriftkultur börjar på medeltiden. Forntidens litteraturhistoria " från dess dunkla begynnelse" omfattar omkring år 500 e.kr. Vissa kulturområden har 3000 år bakom sig. Uppdelning i korta epoker är nödvändigt. Finns betydande likheter mellan de äldsta litteraturerna inom olika kulturer. 500 f.kr så sker betydelsefulla förändringar. Läror om religionen sätter prägel på litteraturen, och vissa utsätter den för kritik. Fler genrer kommer till, och det blir somsagt allt vanligt med skriftlig litteratur. Den epok som börjar ca 500 f.kr, och som sträcker sig till 20 e.kr kan kallas : Religionstiftarnas, filosofernas och den klassiska litteraturens tid.

Gränsen framåt har sin starka motivering i västlandet, där tiden fr. omkring år 20 till år 500 kan kallas senantiken och att den litteratur som då skapas kan allmänt betraktas som ringare än den föregående epokens. Fast på 400-talet e.kr är den indiska litteraturens klassiska tid. De äldsta bevarade skriftfynden utgörs av inventariefor-teckningar., listor över köp eller köpkontrakt. Sen kom skriften att användas en hel del i litteraturen. Hur världen uppfattas, i indisk litteratur, har gamla myter bevarats i upanishaderna -man lär att det i människan finns ett gudomligt jag. Det gäller att bli medveten om detta jag och på så vis kunna övervinna döden, vilket sker genom att det indviduella jaget går upp i det allmänna.

Hymnen är människans lovsång till gudarna. Hymner finns det flera av i den gamla litteraturen. I Egypten så använde man sig av hymner i samband med dödsriter och balsamering. Hymner var även viktig för den babyloniska litteraturen. I de äldsta dikterna ( de kinesiska dikterna), de såkallade "odena" - finns också tempelhymner, som är heledsagade av dans och pantomim, som framförts vid högtidliga cermonier.
Hymner riktar sig till gudar, demoner, kungar och djur eller abstraktioner. I grekisk lyrik har hymn en viktig plats, och man har ofta knytit  Hymner till Homeros ( de Homeriska hymnerna).

Till litteraturen hör eposet, som står hymnen nära: vår kännedom av eposet är fragmentarisk, trots att det fick stor spridning och översattes till olika språk.


KÄLLA: Litteraturens historia i världen av av Bernt Olsson & Ingemar Algulin

En litteraturhistorisk resa - från forntid till nutid


NU STARTAR BLOGGSERIEN!
En litteraturhistorisk resa - från forntid till nutid

Har du alltid undrat kring vad man skrev på, innan pappret kom till?
Svar på detta och lite till kommer du nog att få av denna bloggserie som startar här och nu.


Jag publicerar första delen som jag kallar Forntidslitteraturen i urval. Dock är nog texten ganska oorganiserad skriven (att jag skrivit saker och ting lite huller om buller) men det orkar jag faktiskt inte ta itu med. Sedan så har jag skrivit texten med egna ord, efter att ha läst Litteraturens historia i världen av av Bernt Olsson & Ingemar Algulin. Jag kommer heller inte att kunna skriva med "precis allt" som har med litteraturhistorien att göra, utan det får bli en del urval helt enkelt.

 

Jag hoppas att det ska smaka!, eller att ni åtminstonde får lära er något av detta :) // Natsumisan

Tack, snälla söta rara!

Alldeles nyligen så fick jag reda på resultatet av en novelltävling som jag medverkade i på högskolan. Jag var tyvärr inte vinnaren av tävlingen, men biblioteket var ändå generösa och gav bort bokpriser till alla som medverkade :) Jag gick dit en dag denna vecka och fick välja och vraka bland böcker - men jag fick ju förstås bara välja en bok.

Då valde jag  I textens rum - konsten att skriva (skriven av Karl Lindqvist och Elisabeth Norin). Den boken tror jag kan ge mig nytta, speciellt för att jag läser ett Litteraturvetenskapligt program. Jag har bläddrat lite i boken, och det finns ett kapitel om hur man skriver bra prosa och ett kapitel om hur man skriver bra lyrik.

JustGreat!

Wordsworth Editions ltd

Jag bara måste få visa upp dessa bokomslag från Wordsworth Editions ltd
- som jag tycker är så oerhört vackra :)

Jag läste nyligen ut boken Madame Bovary av Gustave Flaubert, och boken kom nämligen ifrån detta förlag och jag kunde inte låta bli att kolla upp fler böcker från just det förlaget.

Om jag kunde så skulle jag vilja visa alla böcker, men det är nog enklast att hitta böckerna på internetbokhandlarna - enklast om man söker på Bokförlagets namn så att säga.


Vad tycker ni andra om dessa bokomslag?
Har ni tips på bokomslag som lockar/tilltalar er på något sätt?

g

FÖRLAG:
Wordsworth Editions ltd

j

Underbara bokomslag, eller hur?

Paus fr. bloggen pga. tävling - Fortsätt skicka in bidrag! ;D


Som ni kanske redan märkt, så har jag tagit en liten paus fr. bloggandet, dels pga att ni ska kunna se att Bok-tävlingen fortfarande pågår! ;D Så var inte rädda att delta i tävlingen, ju fler desto bättre^^
Desstom så har jag en hel del att läsa just nu (till skolan), bland annat dessa böcker ni ser i bild.

I övrigt: Jag funderar på att skriva lite blogginlägg om olika epoker ang. litteraturhistorien, någonting sådant :) Mest för att jag själv kan försöka lära mig litteraturhistorian bättre (som vi gått igenom på lektionen), och kanske ni andra också är intresserade av att veta hur litteraturen "var förr"? :) , vi får se om det blir av xD Isf startar jag nog upp det i nästa månad eller så.

Den senaste boken jag läst: Stolthet och Fördom (Jane Austen)
Läser just nu: Jane Eyre (Charlotte Bronte)

j

TÄVLING - VINN EN BOK!

h

Nu är det dags för tävling! & det är för första gången jag annordnar en sådan på bloggen, så alla som vill - får vara med och delta! :D

Ni har chansen att vinna boken Vi som aldrig sa hora skriven av Ronnie Sandahl.

Bokens handling: Ronnie Sandahls debutroman Vi som aldrig sa hora är en bok om killar som växer upp med Fittstim som en välmenande nagel i ögat. Om de som ska bli de moderna männen - men som i stället hamnar i ett ingenmansland mellan den nya och den gamla mansrollen. Som förväntas visa känslor men ändå inte får gråta.

Hannes har precis återvänt till Falköping från Stockholm med svansen mellan benen. Till en stad som han avskyr, till Wilma, före detta flickvännen som förstört hans liv, till kompisar han umgås med av gammal vana, till ett liv utan framtidsutsikter.

Frippe som kom till stan för att gå volleybollgymnasiet - och komma bort från sitt helvete i Borlänge. Som träffar Wilma bakom ryggen på Hannes, men en dag inser att det börjar bli nåt mer än sex. Och det skrämmer honom.

Kristian bara äter och äter, han är arbetslös och han kan inte komma ihåg när han var lycklig senast. Kristian vet vad Frippe och Wilma gör, men har inte bestämt om han ska berätta för Hannes.

Och Stig, som bara håller käften.

Vi som aldrig sa hora är en hård och romantisk skildring av att vara ung i en småstad. Om att gå runt med all sin leda, om att drömma sig bort från sin håla.Det ni ska göra för att vara med i tävlingen, är att ni svarar på följande fråga:

Ronnie Sandahl, som har skrivit boken "Vi som aldrig sa hora" har även medverkat i en annan bok med en egen berättelse - i en bok där bl.a  Karin Wahlberg, Theodor Kallifatides med flera har medverkat.
Det som jag vill att ni ska svara på är: Vad heter boken där han medverkade? (Bokens Titel)

I och med att ni har svarat på detta, så ska ni kommentera efteråt om varför just du är värd att vinna denna bok!

Sök efter svaret på frågan!
På webben, fråga en kompis, vad vet jag! :)
Det jag vill ha fram är bokens titel och det viktigaste av allt: försök att imponera på mig med era motiveringar kring varför just du ska vinna. Det är det viktigaste :)


Vinnaren meddelas vid vinst & kommer även att stå med på bloggen som vinnare.
Jag vill ha era svar senast den 1 April 2010. Den 2 April 2010 skickar jag ut vinnarmailet.


Svaret skickar ni till min hotmail: johannafermhemsida@hotmail.com.
Berätta gärna i mailet om ni har förslag på andra tävlingar man kan göra ;)

Har ni några frågor angående tävlingen, så skicka gärna ett mail till hotmail'en.


Jag önskar er alla lycka till! :)
Glöm inte bort att sprida läsglädje! <3
Visa fler inlägg