UTLÄST: Fröken Julie (BOK)Bok:
Fröken Julie
Författare: August Strindberg
Förlag: Natur och kultur

Jag har just läst ut Fröken Julie av August Strindberg.
Den var strålande <3 jag förstår inte varför jag inte har läst den förut, den var magnifik.
Sorglig, men levande.

Här så tänkte jag visa: hur en replik av Jean utspelas i bok och på dramaten.

I boken så står det såhär:

Jean:
Ni vill säga att det kan gå för sig! -
Att jag skulle kunna älska er, ja, utan tvivel.
Ni är skön, ni är fin - bildad, älskvärd, när ni vill.
och den mans låga ni har väckt slocknar troligen aldrig.
Ni är som glödkat vin med starka kryddor, och en kyss av er...Kommer ni ihåg att år 2005 så spelade Maria Bonnevie och Mikael Persbrant huvudrollerna i uppsättningen av pjäsen med samma namn på dramaten, och då har jag nämligen genomskådat, att samma replik som ovan är litet ändrad, för att passa teatervärlden. Se här:

Jean:
Att jag skulle kunna älska er? utan tvekan.
Ni är så vacker, bildad. Kärleksfull, när ni vill.
Och när ni väl har väckt en mans låga så slocknar den nog aldrig.
En kyss av er mun är som glödkat vin med heta kryddor. Ert vita skinn är så mjukt.Olika sätt att utrycka sig på, men båda låter så himla bra.
Detta är ett utav mina favoritcitat för tillfället, jag tycker bara att det låter vackert :)


Jag ska definitivt läsa mer böcker av Strindberg!

Laddar upp för litteraturläsning


Framöver så kommer jag att få läsa litteratur, dels av kända författare som: Selma Lagerlöf, August Strindberg, Dostojevskij, Shakespeare+ Dikter av Stragnelius, Karin Boye+ en novell av Stig Dagerman. Också blir det en massa läsande ur ett kompendium som jag kommer att få inom kort (med texter av Sappho, Gustav Fröding. Verner von Heidenstam, Gunnar Ekelöf med flera)


Spännande, men lite nervöst också.
De flesta av verken ska vara lästa, på så kort tid! :*o

Bok-prat: Läsandet i Sverige och i Brasilien

,

Min sambo och jag diskuterade lite idag kring, hur det kommer sig att han själv inte är ett stort fan av böcker, medan jag själv är det.


Jag läser för att det är intressant. Språket, själva berättelsen och det är som att man ser en film fast i huvudet. Även om det inte är så stor skillnad mellan film och litteratur ( eller jo dels för att se på film så har regisören gjort en egen uppfattning av filmen, och vi som ser den och inte gillar den - det kan bero på att vi inte håller med i skaparens uppfattning av berättelsen).


I boken så kan man tänka fritt och se personerna i boken ur ett eget perspektiv.


Min sambo's pappa berättade att han hade läst ut boken Alkemisten av Paulo Coelho idag. Själv så har jag läst alla böcker som Coelho skrivit, utom den nyaste för tillfället.
Han hängde med i boken riktigt bra och förstod det meningsfulla i slutet. Det är det inte många som gör.


Jag och bby kom fram till att det är de personer som är som mest intresserad i läsande och som är van vid många ordval och sätt att utrycka sig på, som man är "intelligent" i sitt läsande. På så sätt: så är jag mer "intelligent" i böcker än sambon, men att han själv har egna specialiteter som jag ligger långt bort ifrån att kunna vara bra på.


En annan sak som vi pratade om var: hur det kommer sig att man inte läser lika mycket i Brasilien som man gör här i Sverige?
Min pojkvän är ifrån Brasilien och säger detta av egen erfarenhet. Han menar att det är dyrt att köpa böcker där (för Alkemisten betalade hans pappa 400 kronor, och här kan jag köpa en bok för minst 40 spänn liksom, det är stor skillnad!).


Sedan så kan det vara att människorna i Brasilien är rätt så stressade, att de har så mycket annat att göra än att läsa böcker hela dagarna. Sambon medger att i Sverige så är människorna mer lugna och avslappnade (inte så stressade), än i Brasilien då det är tvärtom. Annars så tror sambon också, att folk ändå träffas och pratar ut "sina berättelser istället". Bruno's mamma brukar träffa sina nära och kära varje söndag och de pratar om sina liv, och genom att lyssna till deras berättelser så är det också ett sätt att, åtminstonde, att lyssna till en historia.


Jag själv föredrar att läsa en bok än att lyssna till en berättelse.


Förberedelser inför Litteraturvetenskapen


Denna dag har bestått dels utav en föreläsning på skolan, och en stund med bokläsning runt kvällningen.Alldeles nyss så beställde jag tre böcker (kurslitteratur) via bokus :) Det känns bra att det är gjort, fast dyrt blev det ju förstås (som vanligt). Jag beställde dessa böcker:


Litteraturvetenskap - en inledning
av Staffan Bergsten
Epikanalys - en introduktion av Claes-göran Holmberg & Anders Ohlsson
Lyrikanalys - en introduktion av Lars Elleström


I övrigt så tänkte jag bara påminna mig själv om att se denna youtube-video när jag har tillfälle till det.
En av föreläsarna på skolan tipsade om att detta kunde vara något att se, speciellt om man själv har läst en text av Slavij Zizek.Smarta professorer


Mina lärare på högskolan är skitawsume.
Och rätt så populära av sig.

En av lärarna som sysslar med filmforskning fick nyligen pengar till att fördjupa sin forskning kring Harry Schein (kritiker och debbatör) i hans arkiv. En kvinnlig medievetare är mycket klok inom ämnet barn och kultur inom media. Andra sysslar med narratologi, Estetik, Retorik och mycket mera. Någon har varit skådesspelare & musiker. En annan har haft stor betydelse för en känd persons författarskap. Listan kan göras lång!
*jag däremot blir rätt så imponerad*

Ibland så är det som att man själv skulle vilja gör ett en-dagsbesök in i deras hjärnor, för att se hur de tänker och tolkar omvärlden.

Vad som får deras yrken att brinna så kärleksfullt i deras ögon.

Det märks att de älskar deras yrken, dels forskningen.
Deras lycka skiner igenom, i att lära ut sina egna kunskaper till studenterna.

Jag har en favoritföreläsare just nu som forskar kring politik och tvmedier. Hennes texter och föreläsningar är de lättaste som jag har läst & förstått hittils. Hon använder inte så mycket krångliga ord för att förklara enkla saker.

Det är bra, mycket possitivt.
Hjärtattack - allt vanligare inom äktenskapet!


Ett dåligt förhållande är inte bra för kvinnohjärtat. Mår man dåligt i ett äktenskap så finns det en risk att man drabbas av en hjärtattack, det visar en ny forskning, skriver Aftonbladet. Man har frågat 600 kvinnor hur de har förändrats då de ingått i ett äktenskap som innehåller ett ostabilt problem i kärleksrelationen - hälften av dessa kvinnor har drabbats av en hjärtattack och resten har hållit sig stabila redan ifrån början. Varför är det så? Det visade sig att man känner mer oro för relationen än för stressen i allmännhet, te.x på arbetet, man blir så orolig över att ens förhållande ska ta slut så det börjar drabba en både fysiskt och psykiskt. Det kan vara att man inte har lust att krydda till sexlivet, att man ofta bråkar om småsaker och inte är riktigt uppmärksam i relationen, man blir less på varandra helt enkelt. Enligt Kristina Orth-Gomér, proffessor på karolinska institutet , så tror hon att ens familj är mer närmare än vad ens arbete är och att i och med att vi umgås så mycket med folk så får vi fram de känslomässiga sidorna, som när man är tillsammans med någon så är det t.ex lätt att bli avundsjuk om ens partner umgås med någon annan som inte är av eget kön. Vi människor står varandra nära och vi har förtroende för varandra, det är Kristinas teori på den här frågan.


Något annat som är oroväckande är att det oftast är kvinnorna som stödjer männen i vad de gör, och oftast brukar inte männen vara så bra på att stödja de kvinnor som känner att de behöver någon sorts uppvaktning. Kvinnorna kan då känna sig nere och försöka hålla problemet inom sig, då man anser att ens problem inte är något viktigt att ta itu med och att det kommer att gå över snart. Kvinnor som inte får det dom vill ha kan börja bli deprimerade och det kan desutom leda till att man börjar göra något drastiskt, som att röka fler cigaretter än vanligt, man äter dåligt eller alldeles för mycket, hälsan i allmänhet kan bli i dåligt skick.


Lever man i en vardag full av stress både på arbetet och i hemmet så är det en allvarlig följd, mer risk för hjärtattack och t.o.m självmord om man inte vänder sig till en hjälpjour för stress eller andra problemområden. Kristina Orth-Gomér medger att man borde känna efter vad som är bra för en själv, och vill man rädda äktenskapet så kan man vända sig till en äktenskapsrådgivare, i förhoppning på att förbättra relationen och känner man att det inte går så försök leva ditt liv utan partnern, men besök då gärna en psykolog eller liknande om det kommer sig att du har något i hjärtat som du vill släppa för gott.


Men vart kan man vända sig då, för att få hjälp av en terapeut? Det finns en mängd olika ställen där man kan besöka en terapeut på, om du inte vet någon eller inte hittar en som är rätt för dig så kan du fråga på hälsocentralen om de har något tips på vart du kan vända dig. I Stockholm, gamla stan kan man hitta Kaj Brandts kognitiva motagning där han erbjuder hjälp inom nedstämdhet, depression, oro, ångest, stress, utbrändhet och relationsproblem. Kaj har varit socionom sedan 25 år tillbaka och har arbetat som psykoterapeut sedan 2002. Innan han blev psykolog så studerade han på Svenska Institutet för Kognitiv Psykoterapi på Sabbatsberg i Stockholm.


Ett annat förslag är Eva Roslund som arbetar på Eva Roslund-Terapi och utväckling på blekingegatan i Stockholm. Hennes specialområden är detsamma som Kajs och om man vill så kan man få tid att prata med Eva i telefon om sina problem, och sedan boka en träff (det beror om man känner att det behövs eller ej). Att besöka Eva , med en diskutionstid på ca 60 minuter så kostar det 700 kr/gång, eller 1 200 kr/gång om det är kommunen som står för kostnaderna.


Beroende på vad ditt problemområde är så är det bra att kontakta en terapeut, det kommer kännas lättare då du kan släppa ut dina känslor till någon som förstår och vill hjäpa dig. En förbättring kan ske bara om du vill det. Om alla kunde ha den tanken, att om jag mår dåligt, så söker jag hjälp hos en terapeut och kan bli bättre. Men i dagens samhälle tänker man ofta på att saker och ting "går över" av sig självt. Men det är ju inte säkert, det kan ju hända igen. Jag tror att om alla kvinnor kunde tänka på sig själva och om sin lycka, och inte tänka dåligt om sig själv och bli sämre, så skulle nog de hjärtproblem som börjat bli vanligt angående äktenskapet minskas och alla skulle känna sig nöjda med sig själva och inte känna sig lika stressade över sina problem. Händer det att mannen inte stödjer kvinnan på det sättet hon vill, så berätta det för honom då! Inga problem kan lösas om man håller tyst om dem. Samma sak med mannen om han känner att hans fru inte är där när han behöver henne riktigt mycket. Finns där för din partner och tänk på att han/hon också har känslor som man helst inte ska leka med. Bevara det vackra ni har, planera er framtid tillsammans och ha kul. Njut av livet och glöm alla problem som en gång exsisterade. Vi lever i nuet, vi lever i verkligheten.


Verkligheten idag är att när kärleksrelationen går i kras, så går även du sönder mitt inuti. Vi kan förändra! Vi kan göra så att kvinnor (och män) inte behöver känna denna smärta mera, bara vi börjar tänka logiskt!


Behöver du hjälp? Prata med någon om du mår dåligt och håll det inte inom dig. Det finns människor som lyssnar, som förstår vad du verkligen behöver för att leva ett hälsosammare liv.


_____________________________________


Fakta Terapi:


Vad är terapi?
- Terapi är en behandling av hälsoproblem, det kan handla om äktenskapsproblem, inre funderingar, psykiska problem med mera. Det kan handla om vad som helst , någonting som du har inom dig och som beskymmrar dig- då kan du gå i terapi och få prata med någon som lyssnar på dig och söker lösningarna på ditt problem. Psykologen, eller som de oftast kallas terapeuten har tystnadsplikt, det betyder att allt det du berättar för honom/henne kommer han/hon inte att berätta för någon annan.


Vad är målet i en terapi?
Målet är att terapeuten ska kunna förbättra din självkänsla, du ska kunna känna dig bättre till mods och trygg med dig själv. Inom en äktenskapsrådgivning så diskuterar ni dels om hur relationen fungerar och vad man kan göra åt den. Man fördjupar sig i situationen och försöker förstå den.


Kostar det pengar att gå i terapi?
-Det är olika beroende på vilken motagning du besöker, men ja, oftast kostar det pengar att gå i terapi
_________________________________________________
.

h

johannafermhemsida@hotmail.com


Källor:

http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/hjarta/article354049.ab
http://www.terapiochutveckling.se/
http://www.humanprocess.se/hur-vaeljer-jag-terapeut-bland-alla-terapeuter.php
http://kbrandt.se/index.html

Wennstam i TV4


Ni missade väl inte dagens sändning på TV4
?, någon gång efter kl: 9.00 på morgonen - då man i morgonsoffan intervjuade Katarina Wennstam om hennes nyutkommna bok Alfahannen.

Jag missade det inte, och det var kul att kolla på :)
Katarina Wennstam är hur duktig och bra som helst^^

Visa fler inlägg