Candide av Voltaire - UTLÄST!

  p 

"Candide är i berättelsens början en yngling, som bor på baronen Thunder-ten-Trunckhs gods i Tyskland. Senare när Candide påträffas kyssandes med slottsfröken Kunigunda sparkar baronen ut honom. Han tvångvärvas i den bulgariska armén. Sen får läsaren reda på lite om krigets slaktande från Candides ögon. Efter det träffar han sin gamla magister, filosofen Pangloss från slottet. På en resa till Sydamerika finner Candide drömlandet Eldorado där alla är lyckliga. Men han reser vidare efter jakt på Kunigunda. Han hittar henne till slut, men då har hon råkat ut för massakrer, våldtäkter och lyxprostitution och är argsint och ful. Han älskar henne ändå av plikt och gifter sig med henne på en liten gård, där de bor tillsammans med Pangloss. Pangloss har innerst inne delvis lagt ner sina tankar om att allt har en mening och att de lever i den bästa av världar men väljer att fortsätta få sin omgivning att tro att han är sin gamla lärdom trogen. Candide tvivlar och deras diskussion avslutas med att Candide säger "Men nu vi måste odla vår trädgård"

(Ett kort utdrag om handlingen, fr. wikipedia)Nu har jag läst ut boken Candide av Voltaire. Den var mycket bra för att vara en gammal bok.

Av mig så får den i alla fall ett betyg mellan 4 och 5. Man blev lite WAAAH i historien, om hur det skulle gå för

alla personer, som verkade stå varandra mycket nära.

Känd bok, bra story?

h


Det var då ett ***** tjat, om de här böckerna. Vissa säger att de är bra, och andra säger att de är dåliga.Jag har inte läst dessa böcker (ännu iaf). Men ändå så känns det tveksamt om jag ens kommer
att testa på den här typen av böcker. Jag vet inte, fast  framsidan lockar lite ju lite.... humm.


Men ändå. Tänk om de verkligen suger? Då skulle det vara onödigt att läsa böckerna ändå :"D LOL


OCH! Språket... ska man läsa den på svenska eller engelska för att få den rätta "språkupplevelsen"?


Uppdatering: Jag läser fortfarande Candide-boken, också slalomläser jag Sputnikälskling ibland <3

Introduktionskurs -film och litteratur

Det här är vad jag kommer att läsa nu till hösten, i någon termin i alla fall.
Litteraturvetenskap A kommer att börja till andra terminen *längtar* 

Men det här ser ju också jättekul ut :D


Kursnamn: Introduktionskurs -film och litteratur
Fördjupning: A
Nivå: Grundnivå
Kurskod:HMF10A
Högskolepoäng: 30

Moment (det som jag kommer att läsa till en början) :

Berättelsens estetik och Teori 7,5 hp
Retorik och berättande 7,5 hp
Mediehistoria 7,5 hp
Estetikens utvidgade fält: kulturens estetisering.7,5 hp

Huvudområde: Filmvetenskap

Utbildningsområde: Humanoria

Omlån via internet - good idea!


Det är hur bra som helst att det går att låna om böcker på internet (från biblioteket).


Idag så gick lånetiden ut på några av mina lånade böcker (jag såg det i ett E-mail)
också stod det att jag "gärna kunde låna om dem" via nätet. Hur lattjolajban är inte det?

Så nu behöver jag inte stressa. En månad till fick jag - Jag kan läsa i lugn och ro.

Gratis Fynd i Hudiksvall!

Idag så var jag till Hudiksvall med familjen och sambon. På vägen hem så träffade vi på några goda vänner till oss, och det visade sig att de ville få bort så många böcker som möjligt som de inte alls ville ha kvar i sin bokhylla. Vi fick välja och vraka bland en massa böcker, mamma och jag. Dessutom fick vi dem gratis! Jag tog dessa 4 böcker:

jIngen dans på rosor av Hannah Green

En amerikansk kärlekshistoria av Rona Jaffe

O-zonen av Paul Theroux

Minnenas karusell av Diane ChamberlainTack så mycket för böckerna Bertil och Pia!:D* I nuläget så läser jag boken Candide av Voltaire.

De oskuldsfulla = UTLÄST!

m FOTO: Natsumisan

I lördags så läste jag ut boken De oskuldsfulla som är skriven av Kristina Jones, Celeste Jones och Juliana Buhring.


Boken är en sann historia - som systrarna själv har upplevt i verkligheten. Den handlar om dessa systrar som har vuxit upp i en religiös sekt vid namn "Familjen".


Den här sekten är inte som alla andra, utan här är det rätt att "visa guds kärlek" genom sex (t.ex våldtäkter mot barn), Misshandel ( t.ex om barnen inte sköter sig) och barnen är i ett ständigt fångenskap och har aldrig varrit ute i världen utanför sekten. När systrarna har vuxit till sig, så vill de helt och hållet lämna "Familjen".


Vi får följa kampen om hur de lyckades ta sig ur sekten.


Ibland så började mina ögon tåras då jag läste denna bok, för de beskriver som om det vore en själv som blivit utsatt för den smärta som dessa systrar har varit med om. De beskriver denna historia på ett trovärdigt och enkelt sätt. Den flyter på hela tiden. Ibland så kan det vara klurigt att hänga med i svängarna, då systrarna turades om att skriva boken, men annars så går den vidare väldigt bra.

En tragisk bok måste jag säga. Jag hoppas att de här tjejerna har det bättre nu.


Jag ger denna bok 5 av 5, för jag tror att denna bok inte kan bli bättre skriven än vad den redan är. Den duger, och jag ångrar inte att jag läste boken.


Jag tycker att det är bra - att det finns böcker som på något sätt vill ge ett budskap, om vad som händer ute i världen - och vi kan få tankar av att "hur ska vi kunna förbättra världen?".

Boken är definitivt värd att läsas, och jag tror att de som tycker om att läsa memoarer kommer att uppskatta den.

Haruki Murakami


Haruki Murakami är en av  japans mest populära samtida författare . Hans västerländska berättarstil med motiv och teman av surrealistiska och övernaturliga element har influerat en yngre japansk författargeneration, särskilt inom genrerna fantasy och science fiction.Jag ser fram emot att börja läsa Sputnikälskling av just denna författare :)

Visa fler inlägg