Ljusdalsposten 16/1-09

gfd

Till er som inte har Ljusdalsposten~~ den första texten är min artikel och den andra är krönikan^^Enjoy!<3


------------------------------------------------Sofia Sörhäll och My Hansson tycker att man ska få möjlighet att studera på distans.


FOTO: Ulf Hagberg


2009-01-15 kl:10.00


Skilda åsikter om distansarbete för skoltrötta

Är människor mer villiga att arbeta hemma än på jobbet? Moderaterna har på förslag att "skoltrötta elever" ska få möjlighet till att arbeta hemma på distans. Ung har intervjuat elever och skolpersonal från Slottegymnasiet om deras synpunkter kring detta.


Det finns problem med elever som inte finner sig till rätta i skolan och som skolkar. På en del skolor har lärarna och elevernas föräldrar sms-kontakt med varandra. Då eleven inte befinner sig i skolan, sms:ar man deras föräldrar. Det har även talats om polishämtning av skolkande elever. Men om man inför denna bevakning av ungdomarna, så skulle de inte alls känna sig så trygga i skolan. Moderaterna har på sitt program att förbättra arbetsmiljön i skolorna. Nu har moderaterna lagt ett förslag på att skoltrötta elever ska få studera på distans. Om man placerar de skoltrötta eleverna framför datorn hemma, kommer de då att få bättre resultat i skolarbetet?

Sten Bodin, gymnasiechef på Slottegymnasiet i Ljusdal är för distansarbete:

- Jag tycker att det låter oerhört intressant, berättar Sten och skiner upp.

Sten anser att man i Sverige oftast följer de traditionella formerna, att om man är samlad i skolan i en lokal med lärare och elever så ser man det som ett enklare sätt att ha koll på arbetande människor. Lärare utbildar sig för att stödja eleverna och de informerar dem om viktiga saker att använda sig av i yrkeslivet och vidare studier.

- Det ger möjlighet att studera på ett helt annat sätt och många elever trivs inte med att arbeta i grupp. Lektioner behöver vanligtvis inte ske i skolan.

Torleif Bakke, vuxenutbildningschef i Ljusdals kommun är även han positiv till detta:

- Det är bra, det är intressant det där med distansstudier. Alla trivs nog inte med att arbeta på det här sättet, men man borde ändå ge de studiemotiverade eleverna en chans och se vad de går för, menar Torleif.

Först och främst är det elevens val om man vill studera på distans eller inte. Det går att kontrollera distansstuderande elever, men det kan inte ersätta den fysiska kontakten som förekommer i skolan. Eleverna ska kunna trivas så bra som möjligt med studierna och genom att studera hemifrån så kan man bearbeta enligt en modell som passar studieprocessen.

Vissa personer ser distansstudier som någonting positivt, och andra kan se misslyckanden i det.

Berith Gunnarsson, vikarierande samordnare på Individuella programmet är en av de som anser att distansarbete inte är någon bra ide, speciellt inte för unga elever:

- Jag förstår inte hur det skulle fungera, jag tror inte på distansstudier för ungdomar. Jag tror att lärarledda lektioner ger bättre färdighet menar Berith Gunnarsson.

Det bästa vore om eleverna hade en mentor eller en annan vuxen som stödjer eleverna och som har koll på om de sköter sig och gör det de ska. Att kombinera studier med praktik är ett bra sätt att få ungdomarna att inte tycka att skolan är alltför tråkig.

- Många vilsna elever kommer till oss på Individuella programmet. Vi ger elever en chans till att klara sig i skolan, säger Berith.

Många är skoltrötta i årskurs nio på högstadiet, då många anser att de har det tufft på grund av gymnasievalet och de stressar mycket över uppgifter som måste vara färdiga i tid. Berith Gunnarsson anser att man kommunicerar bättre med eleverna när alla är samlade, än om alla vore utspridda i hemmet med sina datorer. Vem skulle ha koll på ungdomarna, om de verkligen studerar eller ej?

My Hansson och Sofia Sörhäll går båda tredje året på estetiska bild- och formutbildningen på Slottegymnasiet. Vad tycker egentligen eleverna om detta erbjudande?

- Vissa människor presterar bättre när de får jobba i en lugn hemmiljö, andra tappar fokus och föredrar att jobba i skolan. Personligen så jobbar jag bäst hemma, när man får ta allt i sin egen takt och verkligen få sitta tills det är klart, jag hatar att bli avbruten. säger My Hansson.

På ett sätt så är det positivt att arbeta i skolan, där man får mer motivation till att arbeta, men för det mesta så är det faktiskt skönt att arbeta hemma också.

- I skolan är det lätt att man bara sitter och pratar i stället för att arbeta, säger Sofia Sörhäll

Båda tycker att man ska kunna få möjlighet till att studera hemma om man vill, om det förbättrar elevens studieresultat vill säga.

Johanna Ferm
2009-01-15 kl:9.00


Hemmastudier för skoltrötta - dålig idé


Jag fick upp ögonen för SVT:s Rapport den 4 januari. Jag satt som fastklistrad framför tv:n, då man tog upp moderaternas förslag om att "skoltrötta elever" ska få möjlighet till distansarbete.


Är det verkligen så enkelt som man tror att arbeta hemma? Jag menar, hemma har jag all tid i världen att slappna av från stressen, och så skulle man arbeta på distans och sitta framför datorn och veta att man har uppgifter att göra.

Plötsligt kopplar man upp sig på nätet och sedan är det kört. Nej, det skulle inte alls fungera - särskilt inte för yngre skolklasser. Dagens ungdomar får ingenting gjort om de bara jobbar hemma. Det beror på om man älskar att göra läxor förstås, men många skulle ge upp pluggandet och börja med någonting annat i stället för att ta ansvar för sina läxor. Att arbeta utan lärare som motiverar är inte så enkelt om man har koncentrationssvårigheter till exempel. I skolan ska man få stöd av lärare som har uppgiften att hjälpa studenterna. Man har nog ingen bra relation till skolan om man bara arbetar hemma. Hur skulle det gå för lärarna, som läst till att bli studenternas vägvisare och sedan visar det sig att eleverna vill arbeta hemma?

Någonting mystiskt i det hela var att det inte nämndes vilka det skulle gälla. Man nämnde bara "skoltrötta elever". Vilken grupp är egentligen den "tröttaste"? Jag kan vara rätt så skoltrött ibland och många med mig. En person har berättat för mig att denne blev skoltrött redan i andra klass på lågstadiet. Har alla gått och blivit skoltrötta? Vad beror det på? Är det kanske det gråa och tråkiga vintervädret som får oss att känna att skolan suger?

Internet är jättestort i dag, då kan man ju tänka att "internet är jättebra". Men man kan ju inte veta om allt man hittar där är rätt eller om eleven snor arbeten från internet. Har man verkligen tålamod att arbeta hemma? De människor jag vet som arbetat hemifrån tycker det är ett bra sätt.

Personligen är jag en jobba-i-skolan-människa, jag jobbar mycket bättre där än hemma. I skolan kan det vara stressigt, det finns mycket läxor att göra men det är ändå bra att veta att det finns lärare som ställer upp. Det blir mer frihet hemma - men man blir nog latare. När jag kommer hem är det inte alltid läxorna som är det första jag tänker på.

Man får ändå mer motivation i skolan på något sätt. Varför är det så? Är det eleverna, eller kanske lärarna i skolan som gör pluggandet till en fest? Eller har man plötsligt fått en kick i rumpan och tänkt att "nu så ska det ske ett under!". Arbetet är nog mer glädjande att göra på sin arbetsplats. Hemma ska man ju vila och ta det lugnt, inte sant?Johanna Ferm

Visa fler inlägg